Actuali şi foşti membri ai APCE, "cumpăraţi" de autorităţile azere
Raport al Consiliului Europei: actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost "cumpăraţi" de autorităţile azere. În raport apare şi numele deputatului PNL, Cezar Preda.
Articol de Amalia Bojescu, 23 Aprilie 2018, 16:30
O comisie independentă de anchetă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a dat publicităţii un raport, în care mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost ''cumpăraţi'' de autorităţile azere, în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică. În raport apare şi numele deputatului PNL, Cezar Preda, fost co-raportor, iar acuzaţiile vizează încălcarea Codului de conduită.
El spune că raportul tratează întreg procesul de monitorizare a Azerbaidjanului, din 2001 până în prezent, şi face referire la toţi raportorii. În ceea ce-l priveşte, Cezar Preda spune că în raport nu i se aduc acuzaţii de corupţie, i se reproşează doar faptul că nu a respectat Codul de conduită al raportorilor APCE. El acuză şi lipsa de comunicare cu comisia de anchetă, precizând că nu a fost contactat, aşa cum se spune în raport, pentru a da explicaţii.
Cezar Preda: Nu am nicio acuză de corupţie, sunt raportor şi, din acest motiv apar toţi, iar integritatea mea morală nu poate fi pusă la îndoială de alegaţiunile pe care nu le pun în dreptul judecătorilor. Judecătorii au invocat sau Secretariatul judecătorilor - o lipsă de comunicare cu mine. De ce e falsă această chestiune? Eu nu aveam cum să nu pot fi contactat. Ei mi-au trimis vreo şase mailuri nu se ştie la ce adresă. Rămâne de văzut dacă această comunicare o ducem în parametrii a unei lipse de voinţe, pentru că eu am fost aici şi în octombrie şi în ianuarie, câte o săptămână.
Preşedintele Delegaţiei României la APCE, senatorul PSD, Titus Corlăţean, spune că situaţiile prezentate în raport au grade diferite de responsabilitate sau gravitate şi vor fi analizate în comisia de regulament. În opinia sa, raportul prezentat în premieră demonstrează că în cadrul APCE există probleme serioase, fie de corupţie, fie de conflict de interese.
Titus Corlăţean: Vorbim de foşti sau actuali parlamentari europeni, foarte interesant, în principal din state vechi, democraţii din state vest-europene, dacă ar fi să citez doar Germania, Italia, Spania sau Austria, foarte mulţi din Grupul Partidului Popular European - PPE, trei foşti lideri ai Grupului PPE din Adunarea Parlamentară, inclusiv un fost preşedinte al Adunării Parlamentare. Deci sunt situaţii reale, dar cu grade diferite de responsabilitate sau de gravitate şi toate aspectele individuale semnalate vor fi examinate mai departe în Comisia de regulament.
Titus Corlăţean a mai precizat că, la nivelul Comisiei de regulament, vor fi formulate propuneri individuale, dar vor fi modificate şi regulile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a preveni, pe viitor, eventuale tentaţii sau greşeli comise fără intenţie.