Activităţile miniere din Valea Jiului "vor avea finanţare"
Conform protocolului semnat de sindicate şi de Compania Naţională a Huilei, doar patru dintre cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului sunt viabile.
Articol de Sergiu Şteţ, 11 Februarie 2011, 15:59
Ministerul economiei, conducerea Companiei Naţionale a Huilei şi sindicatele din Valea Jiului au semnat un protocol prin care se asigură finanţarea activităţii miniere din Valea Jiului.
Prefecul judeţuluii Hunedoara, Dézsi Attila, a catalogat protocolul drept, istoric.
"Nu mai există presiunea asupra celor din Valea Jiului că n-o să-şi mai ia salariile, ci există sumele necesare aprobate şi consider că o dată cu asigurarea sumelor necesare pentru salarii, nu există pericolul creării convulsiilor sociale", a declarat Dézsi Attila.
Conform protocolului semnat de sindicate şi de Compania Naţională a Huilei, doar patru dintre cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului sunt viabile, după a explicat liderul sindicatului de la Mina Petrila, Ion Temneanu, celelalte trei ar urma să primească ajutor de stat pentru a se închide.
Sunt patru perimetre miniere care au şi rezervă, au şi potenţial şi se pretează şi la mecanizare pentru a putea fi continuate în următorii 30 de ani, potrivit lui Ion Temneanu.
"La celelalte trei subunităţi, din punct de vedere al rezervelor, nu suntem poziţionaţi aşa cum sunt celelalte patru, iar în condiţiile astea noi ne-am dat acceptul să intrăm pe program de închidere cu cele trei unităţi.
În condiţiile în care în perioada următoare, 2011, 2012, 2013 una din cele trei subunităţi ajunge să aibă condiţii de exploatare cu o balanţă, din punct de vedere financiar, pozitivă, atunci poate ieşi din programul de închidere, poate returna statului român banii care i-a primit în perioada cât accesează acest ajutor de stat şi poate să îşi revină şi să continue activitatea de exploatare dacă se descoperă, mă rog, prin prosecţiuni şi prin lucrările miniere care se fac la cele trei subunităţi, că activitatea devine rentabilă şi după 2018 încolo", a declarat Ion Temneanu.
Subunităţile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani.
În comunicatul ministerului economiei se face referire la prevederea din protocol privind identificarea soluţiilor pentru rezolvarea datoriilor vechia ale companiei.
Acestea depăşesc un miliard de euro.
Datoriile reprezintă doar aproximativ 30 de procente din totalul sumei, restul fiind penalităţi, spune liderul sindical Ion Temneanu.