Activitatea procurorilor "apreciată" de raportul CE
Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva infracţiunilor de mare corupţie, a fost privită pozitiv de raportul CE, afirmă procurorul general Laura Codruţa Kövesi.
Articol de Sorin Solomon, 23 Martie 2010, 15:35
Instituţiile din cadrul ministerului public au fosta preciate în raportul Raportul intermar al Comisiei Europene privind justiţia, consideră procurorul general Laura Codruţa Kövesi .
"Sunt remarcate ca progrese, creşterea numărului de dosare şi a persoanelor trimise în judecată în astfel de cazuri, apoi este remarcată o implicare activă în unificarea jurist-prudenţei,şi se mai discută despre modul în care Ministerul Public a înţeles să lupte cu fenomenul corupţiei, se face referire la strategiile locale, la ghidurile de bune practici care au fost elaborate în cadrul Ministerului Public şi care sunt folosite de către parchetele de pe lângă tribunale în activitatea de combatere a corupţiei mici" a declarat la România Actualităţi, procurorul general Laura Codruţa Kövesi
Raportul privind justiţia română arată că rezultatele obţinute în reforma justiţiei sunt limitate, iar cazurile de mare corupţie la nivel înalt în continuare sunt tergiversate, sau soluţionate prin achitări controversate.
În domeniul justiţiei, în ultimele şase luni, România nu a putut susţine ritmul alert al reformei aşa cum s-a realizat la mijlocul anului trecut, alegerile prezidenţiale cauzând întârzierea dezbaterilor parlamentare privind codurile de procedură penală şi civilă a căror adoptare va fi un pas important în reformă.
Laura Codruţa Kövesi consideră că rezultatele din domeniul justiţiei sunt totuşi limitate.
"După cum se poate observa şi în raport sunt mai multe instituţii care au fost monitorizate, şi Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia Naţională de Integritate. Dacă ne referim strict la ceea ce însemnă evoluţiile pozitive ale Ministerului Public le-am precizat anterior, însă dacă ne referim la întreg sistemul judiciar sigur că mai sunt lacune şi mai sunt multe lucruri care ar trebui făcute" a declarat la Radio România Actualităţi procurorul general al României.
Laura Codruţa Kövesi afirmă că raportul a relevat mai multe probleme de legislaţie în domeniul justiţiei.
"Primul, adoptarea codurilor de procedură, m-aş referi mai mult la codul de procedură penală pe care noi îl folosim mai mult în activitate. Şi în al doilea legea care reglementează excepţiile de neconstituţionalitate. Se remarcă în raport faptul că în dosarele de mare corupţie, în aproape toate cazurile s-a invocat astfel de excepţii, deşi ele fuseseră anterior respinse de către Curtea Constituţională, iar invocarea acestor excepţii şi durata mare de soluţionare a lor împietează asupra soluţionării operative a cazurilor" a subliniat procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi.