Activitatea magistraţilor, "afectată de criză"
Magistraţii trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea actului de justiţie, în urma diminuării salariilor judecătorilor şi procurorilor cu 25%.
Articol de Diana Surdu, 10 Iunie 2010, 19:00
La fel ca multe asociaţii profesionale, şi magistraţii şi-au exprimat în ultima vreme îngrijiorarea că măsurile de austeritate bugetară le-ar putea afecta activitatea.
Judecătorii şi procurorii sunt de părere că reducerea fondurilor în sistemul de justiţie în nici un caz nu va face ca procesele să se desfăşoare mai repede.
În plus, legile privind scăderea pensiilor şi salariilor ar putea genera un val de plângeri la instanţele care rezolvă litigiile de muncă, procese ce vor supraîncărca instanţele.
Procurorii trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea actului de justiţie, în urma diminuării salariilor cu 25%.
"Asociaţia Procurorilor din România a dorit să dea astăzi un semnal parlamentului şi guvernului cu privire la nemulţumirea pe care o au faţă de cele două proiecte de lege care aduc o atingere importantă activităţii în justiţie prin aceea că încalcă dreptul de proprietate şi că discriminează o categorie de cetăţeni cărora li se aplică acest aşa-zis nou impozit de 25% faţă de alţi cetăţeni cărora nu li se aplică" a declarat Constantin Sima, procuror, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România.
Şi magistraţii pensionari sunt nemulţumiţi de legile prin care au fost reduse salariile şi pensiile.
Ei consideră că prin noile reglementări care afectează sistemul bugetar se încalcă Constituţia şi drepturile omului.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor Pensionari, Lucian Popescu, a declarat că a sesizat Avocatul Poporului.
"Se probează, de asemenea, că statul nu are nici o justificare, chiar pentru aşa-zise motive de natură economică, să atace şi să diminueze cuantumul pensiilor fără o justificare foarte serioasă, fără o despăgubire corespunzătoare şi cu atât mai mult pe timp nelimitat" spune Lucian Popescu.
Şi Uniunea Magistraţilor din România a sesizat Avocatul Poporului şi Instanţa Supremă.
"Ca o părere personală, regret că m-am născut într-o astfel de ţară, rău că nu am fost inspirată să plec atunci când am avut posibilitate. Sunt ferm convinsă că va urma un val de procese. Cetăţenii au drepturi şi ar face bine să şi le conştientizeze şi sperăm să avem câştig de cauză, dacă nu în faţa instanţelor din România, măcar la CEDO", spune Mădălina Afrăsinei, judecător la tribunalul Bucureşti.
Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de reprezentant al autorităţii judecătoreşti, a făcut astăzi un apel ferm la respectarea legii către toate autorităţile statului cu privire la adoptarea şi implementarea măsurilor propuse pentru reducerea crizei economico-financiare.
Totodată, Consiliul a adresat parlamentului materiale prin care semnalează deficienţele măsurilor propuse în vederea depăşirii crizei.