Activitatea Institutului Cantacuzino, discutată în CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării consideră că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea şi prevenirea deficienţelor constatate în activitatea Institutului Cantacuzino.
27 Martie 2014, 19:13
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării consideră că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea şi prevenirea deficienţelor constatate în activitatea Institutului Cantacuzino, unde întreaga producţie de vaccin antigripal de anul trecut a fost compromisă.
Preşedintele Traian Băsescu a decis ca raportul prezentat în şedinţa CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Experţii Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, care tocmai au încheiat o anchetă, exclud un sabotaj, a precizat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Cauzele acestui eşec ţin mai degrabă de un management defectuos, fără urmări pentru activitatea viitoare, consideră OMS.
Una din cauzele compromiterii producţiei de vaccin antigripal, neautorizată de Agenţia Naţionala a Medicamentului, pentru că avea în componenţă o bacterie care putea produce efecte adverse, a fost presiunea continuă care s-a pus pe personalul de la Cantacuzino, chiar de către Ministerul Sănătăţii, recunoaşte noul şef al acestei instituţii, care citează din raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Nu s-a făcut o curăţenie temeinică şi nu s-au respectat procedurile de producţie, dar normele de bună practică erau corespunzătoare, arată în raportul preliminar Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Experţii dau vina pe management
De altfel, directoarea Institutului Cantacuzino a fost deja demisă, iar ministrul sănătăţii ameninţă şi cu alte sancţiuni.
"Sunt 400.000 de doze care nu au putut fi folosite. Din păcate, produc un prejudiciu, iar din punctul meu de vedere, cred că toţi care au fost vinovaţi de aceste lucruri trebuie să răspundă" a mai spus Nicolae Bănicioiu.
Institutul Cantacuzino are o linie de producţie bună şi poate fabrioca vaccin antigripal din toamnă, cu condiţia să fie rezolvate câteva probleme, a stabilit Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Institutul, care se numără printre cei mai apropiaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
În cadrul şedinţei CSAT au fost analizate rapoartele de activitate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2013 şi au fost aprobate principalele obiective ale acestor instituţii pentru anul 2014.
Membrii Consiliului au evaluat şi situaţia internaţională provocată de evenimentele din Ucraina din ultima perioadă, implicaţiile majore în plan regional şi global ale acestora, precum şi rolul ţării noastre în susţinerea comunităţii din Ucraina, anunţă Administraţia Prezidenţială.