Activitatea CSM "se desfăşoară normal"
Preşedintele CSM, Nicolae Horaţius Dumbravă, a declarat la Radio România Actualităţi că în acest moment activitatea organismului nu este blocată de hotărârea Curţii Constituţionale.
Articol de Bogdan Mihai, 26 Ianuarie 2011, 16:07
Preşedintele ales al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Horaţius Dumbravă, a declarat la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la Radio România Actualităţi că în acest moment "nu se poate vorbi sub nicio formă de un vid în ce priveşte funcţionarea acestei autorităţi constituţionale".
"La această oră funcţionăm, facem toate actele şi luăm toate actele necesare pentru buna administrare a justiţiei din punctul de vedere al autorităţii constituţionale şi în raport cu instanţele şi parchetele", a declarat Nicolae Horaţius Dumbravă.
El a adăugat că eventuale implicaţii ale deciziei asupra activităţii CSM vor avea loc doar în momentul în care decizia Curţii Constituţionale va fi publicată în Monitorul Oficial.
Curtea Constituţională a României a decis marţi că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţiononale.
Autorităţile aşteaptă motivarea acestei decizii pentru a găsi căi de remediere.
O variantă ar fi refacerea alegerilor în instanţe şi parchete pentru alcătuirea altei liste cu reprezentanţi în CSM, iar noua listă ar trebui validată din nou de senat.
Însă în lipsa celor 11 membri invalidaţi marţi de Curtea Constituţională, CSM nu întruneşte cvorumul necesar care să organizeze aceste alegeri.
Este un impas major căruia politicienii şi juriştii încearcă să-i găsească soluţia, iar propunerile concrete de până acum ar fi refacerea votului în senat, sau ca atribuţiile CSM să fie conferite temporar altor instanţe, fie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fie chiar ministerului de resort.
Posibile consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale
Potrivit Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii supraveghează în primul rând activitatea judecătorilor şi a procurorilor, penalizând abaterile disciplinare.
Reprezentanţii opoziţiei susţin că blocajul în care se regăseşte CSM ar dăuna imaginii şi aşa defectuoase a justiţiei, cu efect în raportul de monitorizare din vară al Comisiei Europene.
Pe de altă parte, rămân blocate funcţiile administrative ale CSM. Fără o conducere cu rol de ordonator de credite, toate plăţile, de la salarii până la facturile curente ar putea fi suspendate.
În acelaşi timp, nu poate fi organizat niciun concurs de promovare pentru magistraţii care vor să treacă de o instanţă inferioară la alta precum Tribunalul sau Curtea de Apel.
De asemenea, orice solicitare venită din instanţe nu poate fi rezolvată şi aici este cazul Tribunalului Bucureşti, care dorea suplimentarea numărului de judecători pentru a face faţă avalanşei de plângeri venite în aceste zile de la pensionarii militari.