ActiveWatch- Raportul privind discursul intolerant şi instigarea la ură
Organizaţia ActiveWatch a publicat ieri, Raportul anual privind discursul intolerant şi instigator la ură în România, pe anul 2018
Articol de Alina Bordeiaşu, 14 Iunie 2019, 02:45
Raportul anual cu privire la discursul intolerant şi instigator la ură în România în perioada 2018-2019 a fost realizat de ActiveWatch şi trece în revistă principalele tendinţe în materie şi propune soluţii de reglementare acestui fenomen.
Dintre instituţiile cu abilităţi în sancţionarea discursului instigator la ură, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a soluţionat cele mai multe plângeri, iar valoarea amenzilor a crescut semnificativ. Jurnaliştii sunt categoria faţă de care cele CNCD arată cea mai puţină indulgenţă.
Pe de altă parte Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat un număr mai mic de sancţiuni, însă cu o valoare mult mai mare comparativ cu cele aplicate de CNCD persoanelor fizice.
Răsvan Popescu, fost preşedinte CNA, în prezent membru în cadrul Consiliului: "Avem o problemă legată de discursul intolerant şi instigator la ură din România. Eu, pentru că am reprezentat CNA, pot să vă spun că, în anul 2018, în total e vorba de amenzi în valoare de 112.500, ceea ce reprezintă un procent de 12-13% din totalul amenzilor date de CNA pe tot felul de teme. Deci putem să spunem că în audiovizualul nu s-a constatat aşa o mare pondere a acestui tip de discursuri cu caracter discriminatoriu sau intolerant".
Răsvan Popescu mai spunea că derapaje importante cu privire la limbajul instigator la ură se înregistrează în mediul online, dar acolo CNA nu are competenţe:
Răsvan Popescu: "Uneori au existat şi situaţii în care acelaşi caz a fost analizat şi de noi şi de CNCD şi fiecare şi-a stabilit amenda. În afara sferii audiovizualului ne confruntăm cu acest fenomen în online, dar CNA nu are atribuţii în online. De asemenea, fenomenul apare pe stadioane în materie de galerii de fotbal, dar, iarăşi, nu este zona noastră de acoperire, ca să spun aşa".
Potrivit raportului, maghiarii şi minorităţile sexuale au fost ţinta predilectă a discursurilor intolerante şi instigatoare la ură. De asemenea, au fost sunt numeroase cazurile politicienilor care au folosit expresii ofensatoare.
Ca o concluzie, în raport este menţionat faptul că legislaţia în materie este acoperitoare şi nu excesivă, cu excepţia Legii 157/2018 care dublează prevederi ale altor legi şi conţine doar sancţiuni cu închisoarea. Totodată, mare parte din propunerile legislative pe această temă sunt abandonate la comisiile parlamentare sau respinse definitiv, se mai arată în raport.