Acţiunile de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei se intensifică
Autorităţile locale din fiecare judeţ au la dispoziţie o săptămână pentru a identifica zonele cu cel mai mic procentaj de copii vaccinaţi - au anunţat reprezentanţii guvernului.
Articol de Radiojurnal, 19 Iulie 2017, 12:50
Acţiunile de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei se intensifică în toată ţara. Autorităţile locale din fiecare judeţ au la dispoziţie o săptămână pentru a identifica zonele cu cel mai mic procentaj de copii vaccinaţi - au anunţat reprezentanţii guvernului.
În localităţile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile şi se va apela la medici voluntari. Între timp, în judeţe, dozele de vaccin încep să ajungă la Direcţiile de Sănătate Publică, transmit corespondenţii noştri. Medicii spun că stocurile sunt suficiente până la sfârşitul anului pentru vaccinarea tuturor copiilor, inclusiv a celor care nu au primit vaccinul în perioada când acesta a lipsit din cabinetele medicilor de familie.
Specialiştii atrag atenţia, însă, că există un număr mare de părinţi care refuză vaccinarea, în principal din lipsa informaţiilor pertinente, după cum aflăm de la corespondentul nostru din judeţul Gorj, Titus Stoichiţoiu:
Reporter: Stocul de vaccinuri al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a fost refăcut în ultima perioadă astfel că în prezent nu sunt probleme privind imunizarea copiilor. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al instituţiei:
Elena Piţian: În momentul de faţă, DSP Gorj a asigurat necesarul de vaccin în teritoriu, practic putem acoperi toate dozele de vaccin şi toate tipurile care necesită a fi distribuite către medicii de familie. În momentul de faţă teritoriul este asigurat şi să sperăm că nu vom mai avea probleme aşa cum am avut până acum.
Reporter: Din fericire, în ultima perioadă, tot mai mulţi părinţi aleg să-şi vaccineze copiii.
-: Iniţial, nu am vrut să-i fac vaccinul, deoarece am citit atâtea lucruri pe internet despre aceste vaccinuri, cum că ar cauza autism şi alte multe lucruri negative, dar observând la televizor atâtea cazuri care s-au întâmplat şi prin spitale, am hotărât că totuşi ar fi mai bine pentru ea, în special că la toamnă o să intre în colectivitate şi e cel mai bine atunci să nu contacteze tot felul de viruşi şi de microbi de la ceilalţi copii.
-: Am vaccinat fetiţa mea în vârstă de şase ani, eu cred că este benefic organismului acest vaccin şi sper ca toţi părinţii să facă acest vaccin, eu sunt de acord cu el.
Reporter: Potrivit studiilor, administrarea unei doze de vaccin îi protejează pe 93% dintre cei expuşi la virus, iar după a doua doză, protecţia creşte până la 97%.