Act normativ privind activităţile speculative, în transparenţă decizională
Ministrul economiei a spus că se impune reglementarea creşterilor subite ale preţurilor. Preşedintele C.Concurenţei precizează că sunt situaţii când se aplică scumpiri exagerate.
Articol de , 02 Mai 2022, 23:02
O primă formă de act normativ care să reglementeze activităţile speculative ar putea fi pusă, săptămâna aceasta, în transparenţă decizională. Ministrul economiei, Florin Spătaru, spunea recent că se impune reglementarea creşterilor subite ale preţurilor.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat, astăzi, după o audiere în Parlament, că dincolo de regulile pieţei, care reglează preţurile în funcţie de cerere şi ofertă, apar şi situaţii excepţionale, când comercianţii aplică scumpiri exagerate, fac stocuri mari în loc să vândă şi acumulează produse să le vândă ulterior, mai scump, sau restrâng producţia ca să genereze o cerere mai mare cu efecte asupra preţurilor. Bogdan Chiriţoiu a dat ca exemplu episodul panicii de la benzinării din luna martie.
Bogdan Chiriţoiu:Preţul unei mărfi ţine cont de posibilitatea de a o vinde în altă parte. Nu o să ne dea nimeni, dacă cineva poate să pună benzina în camion şi să vândă scump în Germania, nimeni nu o să facă o faptă bună să ne vândă nouă benzina mai ieftin aici, în România. Poate să ni se pară incorect, dar din păcate astea sunt regulile economiei. Dacă aveam dovezi de înţelegere, aşa cum am avut în trecut când i-am sancţionat, 200 de milioane de euro a fost cea mai mare amendă din istoria României. A fost finalizat cazul în instanţă acum vreo doi ani, cred. Instabilitate în piaţă există acum, nu putem să ne prefacem că nu există o criză economică potenţată de războiul pe care îl avem în zonă. Există factori, să spunem, obiectivi de creştere a preţului. Dacă peste factorii ăştia, peste instabilitatea asta, pe care trebuie s-o acceptăm, că e naturală, n-avem ce să-i facem, dar peste asta găsim comportamente speculative, companii care profită de un context economic, da, pe astea le urmărim, pe astea le vom sancţiona. Media investigaţiilor noastră durează doi ani de zile. Nu dăm mii de lei amenzi, nu dăm zeci şi sute de milioane de euro amenzi, amenzi de genul ăsta nu se dau de azi pe mâine pe un proces verbal.