Act normativ-Contribuție personală a pacienților în sistemul medical privat
Un nou act normativ urmează să introducă o contribuție personală a pacienților pentru plata serviciilor în sistemul medical privat.
Articol de Adriana Turea, 13 Aprilie 2019, 16:11
Un nou act normativ urmează să introducă o contribuție personală a pacienților pentru plata serviciilor în sistemul medical privat.
Reglementările ar urma să fie promovate prin ordonanță de urgență, iar proiectul a fost discutat vineri la Ministerul Sănătății.
Autoritățile spun că va aduce beneficii bolnavilor pentru că ar urma să suporte doar diferența dintre tariful practicat de furnizorul privat și suma decontată de casele de asigurări de sănătate; în schimb, reprezentanții pacienților cred că actul normativ le va aduce costuri în plus. Adriana Turea a urmărit subiectul și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Reprezentanții pacienților susțin că proiectul de ordonanță care introduce contribuția personală a pacienților în sistemul privat va fi o povară pentru aceștia.
Vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România, Rozalina Lăpădatu: Noi ne dorim să știm de ce sunt diferențe între costurile de la spitalele publice și instituțiile private, costuri în special la serviciile paraclinice, deci analize, RMN, imagistică, de ce la spitalele publice s-a găsit o soluție pentru a se acoperi costul real, nu se poate aplica aceeași soluție și la spitalele private, iar pe termen scurt și mediu clar pacienții vor fi nevoiţi să plătească aproape orice serviciu privat.
Reporter: Președintele PALMED, Cristian Hotoboc, reprezentantul furnizorilor privați de servicii medicale, susține că în urma aplicării ordonanței de urgență vor fi mai mulți furnizori privați care vor încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru decontarea serviciilor medicale oferite.
Cristian Hotoboc: Este vorba de spitalizare continuă și de intervențiile chirurgicale, eventual o să mai intre la partea asta de contribuție personală o parte din investigațiile imagistice care erau foarte, foarte sub costul real al lor până acum.
Reporter: Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a precizat că în categoria furnizorilor privați intră ambulatoriile de specialitate, spitalizarea continuă în unitățile medicale private, laboratoarele de analize medicale și imagistice.
Oficialul a adăugat că medicii de familie nu intră sub incidența ordonanței; în document nu se precizează serviciile medicale care vor fi reglementate de acest proiect.