Acord privind lista de medicamente compensate
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai asociaţiilor de pacienţi au căzut de acord în privinţa implementării pachetelor de servicii medicale.
Articol de Marilena Frâncu, 09 Ianuarie 2014, 18:37
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai asociaţiilor de pacienţi s-au pus de acord în ce priveşte implementarea pachetelor de servicii medicale şi a listei cu medicamente compensate.
Părţile au semnat un acord în acest sens azi, la o întâlnire de la minister.
Reprezentanţii pacienţilor doresc însă mai multe modificări la pachetul de bază.
Reprezentanţii pacienţilor au venit cu câteva propuneri concrete la întâlnirea de astăzi.
Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, propune prelungirea perioadei de consultare iniţială.
"În primul rând, acea consultaţie de nivel A, consultaţie scurtă, care presupune un termen de zece minute, incluzând o examinare clinică, un management limitat al bolii, o prescriere sau un concediu medical, şi nouă acest lucru ni s-a părut cam limitat şi am venit cu o propunere, să mărim măcar cu cinci minute, să ajungem la un cincisprezece minute, să nu fim limitaţi de timp", spune Radu Gănescu.
Noi investigaţii decontate
Cea de-a doua propunere se referă la atenţia acordată femeii lăuze în urmărirea ei la domiciliu, după externarea din maternitate.
"În pachetul de bază şi minimal apare un control la patru săptămâni. Din ce am văzut în toate normele, este un minim de şase, se ajunge chiar la zece săptămâni în funcţie de persoană şi am sugerat să se schimbe de la patru săptămâni la şase săptămâni", spune Radu Gănescu.
Reprezentanţii pacienţilor au făcut propuneri şi cu privire la introducerea unor investigaţii în pachetul de analize decontate pentru asiguraţi.
"A fost o sugestie din partea mea, ca pacient cu talasemie majoră, de a introduce exoforeza de hemoglobină. Credem că o investigaţie a medicului de familie cu această analiză decontată ar putea identifica oameni care nici măcar nu ar şti că au aşa ceva.
"Ce propunere am avut noi de analize, sunt analize specifice anumitor patologii şi vor fi puse pe programul naţional pe patologia respectivă", spune Radu Gănescu.
Proiectul legislativ se află în dezbatere publică până la începutul lunii februarie şi poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Sănătăţii, la capitolul "Transparenţă decizională".