Acomodarea copiilor la grădiniţă şi şcoală este un proces de durată
Începutul noului an şcolar aduce emoţii pentru elevi şi părinţi, însă o situaţie aparte o reprezintă copiii care iau primul contact cu grădiniţa, sau elevii care intră în clasa pregătitoare.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Septembrie 2024, 10:13
Începutul noului an şcolar aduce emoţii pentru elevi şi părinţi, însă o situaţie aparte o reprezintă copiii care iau primul contact cu grădiniţa, sau elevii care intră în clasa pregătitoare. Specialiştii atrag atenţia că acomodarea este un proces de durată, în timpul căruia comportamentul celor mici poate suferi o mulţime de schimbări. Perioada de acomodare se încheie atunci când copilul se simpte confortabil în colectivitatea din care face parte - a explicat la Radio România Cluj, consilierul educaţional Geanina Petre.
Geanina Petre: Studiile realizate arată că timpul real de adaptare este de aproximativ şase luni. Adaptarea nu se produce că dispare plânsul din momentul despărţirii, ci atunci când copilul se simte confortabil, în siguranţă, la grădiniţă, are partener de joacă, înţelege rutinele şi regulile, participă la jocurile şi activităţile de grup.
Este normal ca primele zile de grădiniţă să fie mai tensionate, copilul să simtă emoţii intense de teamă, furie, tristeţe, anxietate şi să manifeste comportamente diferite, să refuze să meargă la grădiniţă, să plângă în momentul despărţirii, să se desprindă greu de părinţi. Mai pot apărea modificări în ceea ce priveşte comportamentul alimentar, dar şi în programul de somn.”
Consilierul educaţional Geanina Petre atrage atenţia că minorii de vârstă mică nu au abilitatea de a-şi gestiona emoţiile şi situaţiile noi în care se regăsesc. Părinţii îi pot ajuta pe copii, printre altele, oferindu-le detalii despre cum va fi la grădiniţă sau la şcoală şi în ce activităţi vor fi implicaţi./editor Florin Lepadatu/