Achitarea foştilor ofiţeri de Securitate care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu a fost anulată
Articol de Gabriela Gârjoabă, 12 Decembrie 2024, 18:26
Instanţa Supremă a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, decedat în închisoare în 1985, urmând ca dosarul acestora să se rejudece de la zero.
Hotărârea vine în urma admiterii unor cereri de revizuire depuse de procurori şi de Andrei Ursu, fiul disidentului.
Inginerul constructor Gheorghe Ursu a intrat în vizorul Securităţii comuniste în anul 1979, după ce a criticat, printr-o scrisoare trimisă la Radio Europa Liberă, ordinul dat de Nicolae Ceauşescu de sistare a lucrărilor de consolidare a clădirilor din Bucureşti după cutremurul catastrofal din 4 martie 1977.
A fost arestat pe 21 septembrie 1985 şi anchetat violent, în paralel, de Miliţie şi Securitate. A rezistat bătăilor crunte şi a altor torturi fizice şi psihice până pe 17 noiembrie 1985, când a murit la vârsta de 59 de ani, la Spitalul Penitenciar Jilava.
În 1990, familia lui Gheorghe Ursu a început demersurile pentru a afla cine sunt vinovaţi de moartea acestuia. Deşi procurorii au stabilit repede că interogatoriile violente au fost făcute de doi ofiţeri de Miliţie şi doi de la Securitate, dosarul a ajuns în instanţă abia după 10 ani, în anul 2000.
După procese îndelungate, au primit însă condamnări la închisoare pentru omor doar ofiţerii de miliţie, în timp ce foştii securişti au rămas în libertate.
Cercetaţi iniţial pentru infracţiuni împotriva umanităţii, ofiţerilor Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş le-a fost schimbată încadrarea la tratamente neomenoase şi au fost achitaţi definitiv de Instanţa Supremă în octombrie anul trecut. În urma deciziei de astăzi a aceleiaşi instanţe, procesul celor doi se va judeca de la capăt.