Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Această medicină personalizată nu se aplică numai în tratamentele pentru cancer, ci și în prevenție și în diagnosticare”

"Apel matinal" - Interviu cu senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

”Această medicină personalizată nu se aplică numai în tratamentele pentru cancer, ci și în prevenție și în diagnosticare”
Foto: arhivă/Constantin Mihai, Radio Iași.

Articol de Florin Lepădatu, 23 Decembrie 2022, 08:59

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: "Medicina personalizată, șansă la viață pentru zeci de mii de pacienți din România". Acesta este titlul sub care pornește la drum o inițiativă legislativă inițiată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc. România se află pe locul 32 din cele 34 de țări evaluate.
Cătălin Cîrnu: Printre problemele identificate pentru țara noastră se numără lipsa accesului la date, investițiile scăzute în cercetare și dezvoltare medicală, precum și infrastructura digitală precară. Pentru o scurtă definire a conceptului, dar și pentru alte amănunte, discutăm acum la Apel matinal chiar cu inițiatoarea proiectului legislativ Nicoleta Pauliuc. Sărut mâna.
Nicoleta Pauliuc: Bună dimineața. Mă bucur foarte mult /...
Cătălin Cîrnu: Avem o rugăminte. Dacă puteți, nu știu, să stați, poate în preajma unei ferestre, unui geam, pentru că legătura telefonică este destul de precară. Sărut mâna. Ne auziți?
Nicoleta Pauliuc: Mă auziți?
Cătălin Cîrnu: E perfect acum! Așadar, medicina personalizată înseamnă că fiecare pacient și asigurat poate beneficia de tratament individualizat și nu pe cale experimentală sau din aproape în aproape? Care ar fi conceptul?
Nicoleta Pauliuc: Aș spune eu, dacă îmi dați voie, că anul 2022 este un an al optimismului, al speranței, pentru că, iată, în Parlamentul României, pentru prima dată, aș spune, specialiști, împreună cu oameni politici, instituții chemate să găsească soluții pentru cei care sunt astăzi încercați cu diagnostice care nu cunosc în tratamentele, aș spune eu, standard o soluție vin astăzi în fața colegilor mei și în fața tuturor celor care așteaptă o șansă la viață cu un nou proiect legislativ, așa cum ați spus și dumneavoastră, medicina personalizată. Fiecare dintre noi contăm, fiecare om este important, dar mai important este că pentru fiecare dintre noi un tratament nu este identic sau soluția la un tratament nu este identică, pentru că cercetarea a demonstrat că suntem diferiți. Și atunci, prin acest proiect de lege, consacru drept al pacientului român la tratamente inovatoare. Am aprobat în Parlamentul României, poate și știți, poate ascultătorii dumneavoastră știu, Planul național de luptă împotriva cancerului. Pentru a izbândi că această boală, această maladie cruntă să nu mai fie o sentință, o condamnare la moarte, medicina personalizată îi ajută pe români, pentru că, dacă tratamentul standard nu funcționează, în acel moment dreptul meu ca pacient, dreptul consacrat la viață în Constituție, îmi dă posibilitatea ca statul să-mi aplice, în funcție de analizele genetice, cel mai bun tratament.
Daniela Petrican: Unul din scopurile declarate ale acestui nou tip de practică medicală este reducerea costurilor sociale, nu doar ameliorarea, salvarea unui pacient, ci și economii la bugetul asigurărilor de sănătate. Ce impedimente ale funcționării actuale a sistemului medical vă stau în cale?
Nicoleta Pauliuc: Păi, dacă vorbim de digitalizare, vedeți, haideți să luăm un simplu exemplu. Bunicuța noastră merge la doctor şi ar trebui să meargă la subraț, la braț sau în brațe cu un dosar cu 100-200 de pagini, pentru că are nevoie de tot istoricul medical ca medicul să poată să-i pună diagnosticul. Medicina personalizată este o medicină a empatiei, pentru că, dacă tu ai un sistem digitalizat, un..., aș spune eu, dosarul electronic al fiecărui pacient, în acel moment medicul se va apleca mai mult pe diagnostic, pentru că va avea în fața lui în momentul în care face diagnosticul, când pune diagnosticul, va avea dosarul medical și va avea toate informațiile. Și aici vreau să vă dau o știre: să știți că în maximum doi ani de zile..., deja Casa de Sănătate lucrează, ca în maximum doi ani de zile să avem acest soft, acest dosar electronic. Mai mult, avem nevoie de un registru al pacienților, Registrul Pacienților în România, asta înseamnă că tu, la nivel național, ai o situație exactă și ştii ţintit unde trebuie să intervii cu politici de sănătate, în ce judeţ am un număr mai mare de cazuri de boală. Vă cer scuze, eu nu sunt în medic de profesie, sunt jurist, şi atunci am să încerc să vorbesc într-un limbaj al celui care a trăit, aș spune eu, prin spitale și a văzut exact cum funcționează acest sistem. Deci, încercăm ţintit, prin acest registru, o dată să vezi exact care e situația la nivel național și având acest registru, tu atunci, în acel moment, poţi să faci inclusiv cercetare, pentru că medicina personalizată spun eu că este medicina viitorului. Gândiți-vă cât de important a fost atunci când s-a descoperit insulina, cât de important a fost atunci când s-a descoperit, nu știu, grupa sanguină, lucruri care poate sunt banale la prima vedere, dar sunt atât de importante în a salva viața fiecăruia dintre noi.
Daniela Petrican: Doamna senator, dar ce se poate face pe termen scurt și cât va dura impunerea noii relații medic-pacient?
Nicoleta Pauliuc: Acum, eu îmi doresc foarte mult, pentru că, vedeți, dacă îi vom ajuta și pe medici, dacă vom încerca să schimbăm un pic această paradigmă, dacă medicii vor avea ce le trebuie ca ei să aibă un succes în realizarea profesiei, eu sunt sigură că și această empatie și legătură între el și pacient se va modifica. Să știți că avem... Eu spun permanent că pentru a câștiga în această luptă cu boala ai nevoie de cinci ingrediente: ai nevoie de ajutorul bunului Dumnezeu, ai nevoie de tine, ca pacient, să îți dorești să ai o energie pozitivă, să spui "da, vreau să lupt şi să câștig acest război cu boala", ai nevoie de o echipă de medici foarte bună, ai nevoie de sprijinul familie, al societății și ai nevoie de inovație, ai nevoie de medicamente inovative, de tehnici inovative care să te ajute să mergi mai departe. Prin medicina personalizată, așa cum am spus, este acel imbold pe care eu îl dau. Pentru că haideți să ne gândim, ce e mai mobilizator pentru un pacient atunci când știe că are șanse reale să câștige? Medicina personalizată îi ajută pe aceștia să rămână încrezători, pentru că atunci când tratamentul standard nu funcționează, există o șansă în această bătălie. Tot timpul, să știți, eu mă refer la cancer, dar această medicină personalizată nu se aplică numai în tratamentele pentru cancer, ci și în prevenție și în diagnosticare, în alte boli din cauza cărora, acum, în România, se moare, pentru că nu există o soluție alternativă la tratamentele clasice.
Cătălin Cîrnu: E important ca acest proiect, medicină personalizată, să devină un proiect de țară, pentru că toată lumea ar avea de câștigat de la pacienți la medici, digitalizare crescută, evident, fără dosare. Situația se poate rezolva mult mai rapid, pentru că informaţia circulă foarte, foarte repede. Rămânem optimiști, să sperăm că va fi implementat, ca să folosesc un termen din limbajul politicienilor, cât mai repede.
Nicoleta Pauliuc: Vreau doar să spun așa: sunt luptător de felul meu și cred în proiectele mele. De altfel, nu știu dacă știți, în ultimul an am avut patru inițiative legislative pe această zonă medicală. Vorbim de Planul național de luptă împotriva cancerului - iată, Ministerul Sănătății are termen până în anul viitor în iunie să facă normele; vorbim de posibilitatea dată aparținătorilor bolnavilor de cancer să își ia 45 de zile libere pe perioada când un membru din familie merge la tratamentul pentru cancer; vorbim de dreptul la uitare al supraviețuitorilor de cancer, ca aceștia, după o anumită perioadă de timp, să își poată obține credite, să își poată face o asigurare de sănătate, la fel ca cineva care n-a trecut niciodată prin această boală; vorbim de Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer, unde acolo, spunem noi, că din ce în ce în mai mult, cu proiectele legislative pe care le adoptăm, vom urca mai mulți în trenul supraviețuitorilor de cancer. Și iată, vorbim acum de medicina personalizată. Eu spun că anul viitor vom avea acest proiect de lege și, împreună cu dumneavoastră, în parteneriat, vom obține ceea ce ne dorim și anume ca cei care sunt astăzi încercaţi să poată să ajungă la linia de sosire. Pentru că, vă spun, dacă ținem aproape, dacă înțelegem că împreună suntem mai puternici, vom reuși tot ceea ce ne propunem.
Ctălăin Cîrnu: Cât de frumos sună sintagma "Împreună suntem foarte puternici". Împreună noi toți!
Nicoleta Pauliuc: Împreună noi toți! Pentru că, să știți, în momentul în care spun că anul 2022 a fost anul speranței, am simțit că atât dumneavoastră, presa, ați fost lângă noi și împreună am spus că da și România poate găsi soluții pentru cei care astăzi sunt în această situație.
Cătălin Cîrnu: Da, rămânem optimiști și cu speranța că le vom găsi, dar cât mai repede. Mulțumim pentru toate informațiile. Deja începuseră să curgă și multe întrebări de la ascultători. Să sperăm că ne vom reîntâlni și cu alte vești bune pentru noi toţi.
Nicoleta Pauliuc: Îi aştept pe pagina mea de Facebook și cu mare drag vor vedea că deja începe, încet-încet, să se schimbe paradigma. Vă mulțumesc mult de tot și le urez tuturor sărbători cu bine, cu lumină în suflete. La mulți ani!
Cătălin Cîrnu: Şi multă sănătate. Dublăm și noi mesajul invitatei de astăzi la Apel matinal, inițiatoarea proiectului legislativ despre care am vorbit, medicina personalizată Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău