Acciza "va genera inflaţie şi va majora preţurile"
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis marţi o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cere să renunţe la aplicarea creşterii taxei la carburanţi, potrivit Agerpres.
25 Martie 2014, 22:21
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis marţi o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cere să renunţe la aplicarea creşterii taxei la carburanţi, informează Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.
Prin această măsură "s-ar pune o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic, dar şi asupra consumatorului", susţine şeful statului.
"Revin cu solicitarea de a renunţa la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii anunţate a accizei la carburant", spune Traian Băsescu în scrisoarea transmisă premierului.
Traian Băsescu subliniază că efectele acestei creşteri, cu 42 de bani a litrului de benzină şi motorină, se vor concretiza într-o majorare a preţurilor care va genera inflaţie, precum şi o scădere a consumului, atât la nivelul cetăţeanului, cât şi al societăţilor comerciale.
"În cazul transportatorilor, creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litru va conduce la pierderea competitivităţii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri. În plan intern, această majorare va forţa societăţile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creştere a preţurilor. Un alt domeniu potenţial afectat este agricultura, care, în anul 2013, a avut o contribuţie decisivă la înregistrarea de către România a unei creşteri economice peste aşteptări.
"Creşterea accizei cu 7 eurocenţi nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condiţiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca şi în anul anterior. În cazul populaţiei, creşterea preţului creează un dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare şi venituri", mai spune şeful statului.
În acest context, Traian Băsescu îi solicită premierului să ia în considerare renunţarea la majorarea acestei accize.
'Având în vedere cele menţionate anterior, vă rog, domnule prim-ministru, să luaţi în considerare renunţarea la aplicarea măsurii de creştere a accizei la carburant, dat fiind că bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel încât această creştere de preţuri nu este necesară.
"De asemenea, am convingerea că măsurile luate pentru reformarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor genera o mai bună colectare a veniturilor în anul 2014, aşa cum v-aţi angajat public", conchide şeful statului.
"Neapliarea majorării accizei ar putea crea probleme"
Ministrul finanţelor publice, Ioana Petrescu, a avertizat marţi că neaplicarea majorării cu 7 eurocenţi a accizei la benzină şi motorină de la 1 aprilie ar putea crea o mare problemă pentru bugetul de stat, fiind în pericol chiar plata pensiilor şi a salariilor.
"Evident că este un pericol foarte mare, pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli - nu ştiu dacă le-aş numi fixe - dar de genul pensii, salarii care, vrând-nevrând, trebuie acoperite.
"Nu vorbim de lucruri care se taie foarte uşor", a spus Ioana Petrescu marţi, într-un interviu pentru Adevărul.ro.
Ministrul finanţelor a mai precizat că banii proveniţi din creşterea accizei la carburanţi - aproximativ 2 miliarde de lei până la sfârşitul anului - vor intra în bugetul consolidat al statului, nu în mod special la construcţia de autostrăzi, aşa cum a susţinut anterior şeful guvernului.
Ioana Petrescu a explicat că legislaţia în vigoare nu permite direcţionarea unor bani către fonduri special constituite pentru astfel de scopuri.