Accesul în zonele afectate de cutremur este „foarte, foarte dificil”
Interviu cu ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tingă.
Articol de Oana Bâlă, 07 Februarie 2023, 19:08
Realizator: Cristina Grecu - Un grup format din nouă studenți și profesorul lor, aflați în localitatea Kahramanmaraș, afectată de cutremur și care au cerut ieri ajutorul autorităților române, urmează să ajungă în țară, a declarat ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tingă, pentru Radio România Actualități. Potrivit acestuia, au existat mai multe solicitări de repatriere și asistență consulară. Un interviu realizat de Oana Bâlă.
Reporter: Cum a fost intervenția? S-a ajuns greu la cei afectați?
Ştefan Tingă: Da, am trimis trei colegi cu două mașini ale misiunii, tocmai de ieri dimineață, când am fost alertați de acest grup din Kahramanmaraș. Ne-am organizat ieri, la 7:00 au plecat din Ankara. A fost și drumul dificil datorită pagubelor de după cutremur. Plus că a fost și al doilea cutremur, una din replici, undeva spre prânz și s-a simțit puternic acolo, dar peste toate s-a suprapus și un viscol și cu toate eforturile și încercările, după aproape 24 de ore au ajuns la ei. Accesul în zonă e foarte, foarte dificil.
Realizator: Care este starea de spirit a românilor care solicită sprijin?
Ştefan Tingă: Au fost speriați. Sunt oameni care efectiv nu mai aveau unde să stea și mai ales oameni care erau veniți din țară, gen acești studenți aflaţi la schimb, o primă categorie. Sunt români stabiliți de mai mult timp aici, au familii, familii mixte e vorba - sunt și din aceștia destui în zonă - însă dintre aceștia o excepție n-am avut solicitări de repatriere. Au fost, s-au interesat, dar apoi au renunțat la idee. Dar sigur încercăm să-i îndrumăm cum putem. Avem telefoane, le scriu, ne sună, încercăm să găsim cele mai eficiente formule, să-i îndreptăm către autoritățile locale responsabile și să ajungă în spațiile de siguranță care sunt disponibile acum, să aibă niște condiții decente până când lucrurile reintră normal.
Realizator: Diplomația de la București a transmis că aseară opt cetățeni români - cinci studenți și trei cadre didactice - precum și doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați într-un zbor umanitar al Ministerului Apărării pentru a fi aduși din Adana în România.