Accelerarea consolidării clădirilor cu risc seismic, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern
Ministerul Dezvoltării va prezenta în ședința de guvern măsurile pe care le va lua pentru a accelera punerea în aplicare a planului național de consolidare a clădirilor.
Articol de Andrei Şerban, 13 Februarie 2023, 08:02
Cutremurul devastator din Turcia accelerează la noi proiectele de consolidare a clădirilor. De-a lungul anilor au fost multe astfel de planuri, dar prea puțin puse în practică.
De această dată, premierul Nicolae Ciucă spune că este cazul să se facă pași concreți și a cerut Ministerului Dezvoltării să accelereze aplicarea planului național de consolidare a clădirilor. Subiectul este pe agenda ședinței de guvern de săptămâna aceasta, în contextul în care în România ar fi aproape 2.700 de clădiri cu risc seismic ridicat, majoritatea în București.
Ministerul Dezvoltării va prezenta în ședința de guvern măsurile pe care le va lua pentru a accelera punerea în aplicare a planului național de consolidare a clădirilor.
Secretarul de stat în acest minister Marin Ţole a precizat că vor urma să fie consolidate atât clădiri rezidențiale, cât și publice - în special școlile, grădinițele și spitalele. Marin Ţole a mai arătat că există și un mecanism de simplificare a modului în care sunt identificate clădirile cu risc seismic ridicat.
Marin Ţole: Am căutat ca toate clădirile cu risc seismic 1 și 2 să poată fi expertizate și să poată fi accesate, ca ulterior să intervină statul român și în special UAT-urile, unitățile administrativ-teritoriale, prin natura faptului că ele vor avea grijă ca aceste construcții să fie consolidate prin finanțările pe care le facem de la bugetul național sau prin fondul de la Comisia Europeană puse la dispoziție.
Raportul Ministerului Dezvoltării a fost cerut de premierul Nicolae Ciucă, deoarece dorește să evalueze din timp situația clădirilor cu risc seismic din țară, în contextul tragediei care s-a produs în Turcia și Siria în urma seriei de cutremure puternice.
Nicolae Ciucă: Pe mine mă interesează să-mi prezentați stadiul și măsurile care pot fi luate pentru accelerarea implementării acestor două proiecte. Şi, cel mai important, pentru că practic am făcut această precizare nu doar pentru a sublinia și a aduce în discuție ceea ce este în momentul de față în partea de proiect de implementare, ci efectiv realizarea practică, pentru că aici sunt cele mai mari probleme ale noastre: discutăm, planificăm, iar când vine vorba de transpunerea în practică, de fiecare dată se găsesc justificări prin care se temporizează întreaga activitate.
Două programe au finanțare pentru consolidarea clădirilor: unul care este derulat de Ministerul Dezvoltării și celălalt este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență.