Abuzul în serviciu
Discuţiile despre valoarea nivelului minim al prejudiciului de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune, continuă.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Iunie 2017, 07:22
Discuţiile despre valoarea nivelului minim al prejudiciului de la care abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune şi să intre în sfera sancţiunilor penale sunt premature atâta timp cât nu este publicată motivarea CCR, susţine preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea.
Ea consideră că pragul va trebui stabilit în funcţie de aprecierile judecătorilor legate de gradul de pericol social al faptei.
Cristina Tarcea: "Cred că acum sunt premature discuţiile cu privire la nivelul fraudei, pentru că dacă CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei, sigur, pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic, dacă a avut în vedere alte aspecte, cuantumul poate diferi în funcţie de ceea ce a avut în vedere CCR."
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, susţine în continuare că pachetul de legi privind modificarea codurilor penale va conţine şi referiri la pragul pentru abuzul în serviciu, care va fi stabilit în urma unei dezbateri publice.
Tudorel Toader: "Aşteptăm decizia CCR, motivarea acesteia.
Voi face dezbateri publice, cu societatea civilă, cu profesioniştii dreptului.
Împreună vom identifca pragul rezonabil de natură să facă diferenţa dintre răspunderea contravenţională, răspunderea administrativă, răspunderea penală."
Ministerul Public nu este de acord cu introducerea vreunui prag.
Procurorul general Augustin Lazăr le-a precizat jurnaliştilor că nu va renunţa la acest punct de vedere, pe care l-a exprimat deja public.
Augustin Lazăr: "Noi deja avm un punct de vedere al Ministerului Public şi îl găsiţi pe site.
Nu revenim la ceea ce am spus.
Noi avem un punct de vedere: fără prag."