Absorbţia fondurilor UE, "criteriu obiectiv de performanţă"
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, spune că dublarea ratei de absorbţie a fondurilor europene poate fi un obiectiv de etapă realist, dar nimeni nu trebuie să -şi imagineze că se va ajunge de la 20 la 70% peste noapte.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Iulie 2011, 07:50
În plină dezbatere legată de gradul scăzut de folosire a fondurilor europene puse la dispoziţia României, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a precizat că, deşi gradul de absorbţie s-a îmbunătăţit, încă nu este satisfăcător, dar guvernul şi-a propus să dubleze rata de absorbţie.
Ministrul de externe a mai spus că ideea unui minister special ar trebui luată în considerare şi că absorbţia fondurilor poate reprezenta un criteriu de a măsura performanţa ministerială.
"Poate nu e un panaceu, dar e, fără îndoială, o modalitate de a coordona mai bine efortul de absorbţie. Nu vom trece de la circa 20% la unele ministere, nu la toate, la 60%, dar e obligatoriu să confirmăm capacitatea de a creşte rata de absorbire cu cel puţin încă pe atât".
"Cred că nivelul de absorbţie al fondurilor europene şi de derulare sau finalizare a proiectelor din programele operaţionale reprezintă un criteriu obiectiv de performanţă pentru miniştrii care gestionează aceste fonduri", a explicat Teodor Baconschi.
Semnale pozitive privind raportul MCV
România este în aşteptarea raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie care urmează să fie prezentat pe 20 iulie.
Semnalele sunt pozitive, dar nu în totalitate.
Ministrul de externe a precizat că în acest moment Ministerul Justiţiei formulează unele observaţii la raport:
"Avem până în prezent semnalul că el reflectă corect progresele înregistrate în reforma justiţiei, dar avem şi un spaţiu în care vom formula nişte obiecţii, şi asta este procedura. Raportul nu este încheia", a afirmat Teodor Baconschi.
Un stat palestinian nu poate funcţiona fără un acord de pace cu Israelul
În ce priveşte efortul Ligii Arabe şi al autorităţilor palestiniene de a obţine în septembrie un vot pozitiv al Adunării Generale a ONU pentru primirea teritoriilor în organizaţie şi, deci, pentru recunoaşterea unui stat palestinian, ministrul Baconschi a spus din nou că România susţine soluţia a două state, dar un stat palestinian nu poate fi funcţional fără un acord de pace cu Israelul.
"Nu-ţi poţi imagina un stat palestinian care se dezvoltă, care oricum va rămâne dependent de economia israeliană. Cum poţi să-ţi imaginezi un stat palestinian funcţional, viabil, care se dezvoltă şi, în acelaşi timp, pe lângă instituţii, le asigură propriilor cetăţeni o viaţă sigură şi un viitor economic mai bun?"
"Cum? Fără acorduri de pace solide bazate pe dialogul direct dintre părţi. E un risc chiar pentru cei care îşi doresc sincer apariţia unui stat palestinian", a declarat ministrul.
România a recunoscut în perioada comunistă statul Palestina şi nu a revenit asupra deciziei după 1989, iar Autoritatea Palestiniană are ambasadă la Bucureşti.
Joi, Teodor Baconschi a trecut în revistă şi problemele economice cu care se confruntă în acest moment mai multe state europene şi a apreciat că legile dure adoptate de state precum Grecia, Portugalia sau Irlanda arată că riscurile pe care România a reuşit până în prezent să le evite nu trebuie subestimate.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a mai apreciat că planul de austeritate adoptate în Parlamentul elen va avea efectele scontate şi nu va fi necesară ieşirea Greciei din zona euro.