Absorbţia fondurilor europene, în atenţia preşedintelui
Rata de absorbţie a fondurilor europene în România este de aproximativ 3%, fapt care a generat şi îngrijorarea Comisiei Europene. România se situează pe ultimul loc în UE, la atragerea e fonduri europene.
13 Iulie 2011, 19:31
Stadiul absorbţiei fondurilor europene a fost discutat miercuri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, împreună cu premierul Emil Boc, după ce la o şedinţă de guvern, de luna trecută, şeful statului le atrăgea atenţia miniştrilor că de modul de care vor reuşi să atragă bani pentru domeniile de care se ocupă va depinde menţinerea lor în cabinet.
Rata de absorbţie a fondurilor europene în România este de aproximativ 3%, fapt care a generat şi îngrijorarea Comisiei Europene.
La patru ani de la aderarea în Uniunea Europeană, România se situează pe ultimul loc în comunitate, la atragerea e fonduri europene.
Într-o scrisoare, trimisă premierului Emil Boc, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îşi exprima îngrijorarea pentru nivelul scăzut al absorbţiei de fonduri europene şi gestionarea ineficientă a acestora.
Printre ministerele care stau cel mai bine la atragerea de fonduri europene se numără Ministerul Dezvoltării şi Turismului, cel al Muncii şi Ministerul Agriculturii.
Prezent la emisiunea "Actualitatea în dezbatere", Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, preciza că instituţia pe care o conduce are una dintre cele mai mari rate de absorbţie a fondurilor europene.
"Avem numai pe proiectele care se depun în acest an o valoare de cica 1,5- 1,6 miliarde de euro. Eu nu sunt mulţumit de cât avem şi este unul dintre domeniile în care e nevoie de luptă şi de reaşezare în normalitate - partea aceasta de absorbţie de fonduri - deşi noi stăm cel mai bine dintre toate fondurile, dar şi valoarea este una dintre cele mai mari.
"Pe de altă parte, trebuie văzut tot ceea ce s-a întâmplat ca şi ghiduri, ca şi transparenţa procedurilor, pentru că nu de puţine ori, şi chiar am un caz de nivel european, de nerespectare a procedurilor, şi asta pune în pericol chiar investiţiile sau programe mari", spune Valeriu Tabără.
Ministerul care a atras cei mai puţini bani europeni este cel al Transporturilor, sub 3%.
Agenţiile care se ocupă cu bani europeni, "mai multă independenţă"
Analistul Dan Suciu crede că nu politizarea suplimentară şi nici crearea unui nou minister, care să gestioneze aceste fonduri europene, ar fi soluţiile, ci atragerea specialiştilor, care au înţeles cum funcţionează acest mecanism.
"Cred că problemele nu stau neapărat într-o centralizare. Adică în momentul în care premierul îşi asumase răspunderea, putea să coordoneze la nivel înalt orice mecanism. Nu a făcut-o sau n-a ştiut să o facă sau nu acolo sunt butoanele de control. Cred că lucrurile se blochează undeva mai jos şi, din păcate, miniştrii par a nu realiza acest lucru.
"Mai jos înseamnă la nivelul organismelor de implementare, autorităţile de management, unde există un amestec de dezinteres şi de incapacitate managerială. Miniştrii nu înţeleg funcţionarea fondurilor europene, pe de-o parte. Pe de altă parte, devin interesaţi direct doar în momentul în care există o componentă politică neplăcut prelucrată sau utilizată. Şi am văzut această componentă cu ocazia blocării fondurilor din programele operaţionale regionale", a declarat Dan Suciu.
O altă soluţie pentru ca România să înceapă să atragă fonduri europene ar putea-o reprezenta delimitarea de politic şi o mai mare independenţă a agenţiilor care se ocupă de aceşti bani, este de părere analistul economic Dan Suciu.
"Transformarea agenţiilor intermediare în organisme foarte specializate, mai bine plătite, mai bine motivate, dezimplicarea politicienilor în luarea deciziilor. Să nu uităm rolul important al ministerelor şi al consiliilor judeţene. Deci, mai puţine roluri pentru ministere şi consilii judeţene", a mai spus Dan Suciu.
În urmă cu o lună şi preşedintele Traian Băsescu atenţiona guvernul asupra modului în care a atras investiţii şi fonduri europene.
Şi premierul Emil Boc anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, că executivul ia în calcul o serie de măsuri, în vederea îmbunătăţirii gradului de absorbţie a fondurilor europene.