Abrograrea recursului compensatoriu
Abrograrea recursului compensatoriu intră miercuri la vot decizional în Camera Deputaţilor.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Decembrie 2019, 07:52
Starea de siguranţă a cetăţenilor nu este de discutat şi de negociat.
Afirmaţia îi aparţine ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a fost făcută marţi după adoptarea în Comisia juridică a Camerei a proiectului de aprobare a recursului compensatoriu.
Abrograrea recursului compensatoriu intră miercuri la vot decizional în Camera Deputaţilor.
Iulia Gherman ne spune mai multe despre deciziile luate marţi la Parlament: "Deputaţii din Comisia juridică au aprobat cu unanimitate de voturi abrogarea Legii recursului compensatoriu, iniţiată în 2017 de Guvernul PSD.
Propunerea de abrogare a venit din partea PNL şi USR, care au subliniat că anul acesta au fost eliberaţi din închisori peste 18.000 de deţinuţi, mulţi dintre ei beneficiind de prevederile recursului compensatoriu, deţinuţi care au recidivat şi au comis acte de violenţă asupra cetăţenilor.
Prezent la dezbateri, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că legea trebuie abrogată în Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă.
El a precizat că astăzi a fost adoptat un document la Ministerul Justiţiei cu privire la măsurile care vor fi luate în viitor în penitenciare.
Cătălin Predoiu: "În primul rând, să creştem numărul de locuri de detenţie, mai ales să îmbunătăţim calitatea lor.
Este nevoie de un management într-adevăr mult mai aplicat în sistemul penitenciar cu privire la remedierea acestor condiţii de detenţie.
În al doilea rând să punem pe picioare sistemul de probaţiune." Propunerea de abrogare a legii a fost votată şi deputaţii PSD. Alfred Simonis, social-democrat: "Din păcate, miniştrii justiţiei din guvernele PSD au susţinut, aşa cum susţinea şi domnul Predoiu până mai acum câteva zile, că recursul compensatoriu nu poate fi abrogat peste noapte.
În cazul în care vom ajunge chiar să plătim acele despăgubiri, preferăm cu toţii ca aceşti bani să se plătească numai să nu mai moară oameni."
De efectele recursului compensatoriu vor mai putea să beneficieze doar persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012, până la intrarea în vigoare a documentului care stabileşte abrogarea legii, potrivit unui amendament adoptat astăzi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Documentul legislativ va fi supus mâine aprobării plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Tot mâine se aşteaptă votul final şi pentru propunerea PNL de eliminare de la 1 ianuarie asupra accizei la carburant şi asupra impozitării contractelor part time.
Iniţiativa liberalilor a fost votată astăzi de toţi deputaţii Comisiei de buget-finanţe.
Raport favorabil la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a primit şi iniţiativa social-democratului Valeriu Steriu privind scutirea jurnaliştilor de impozitul pe venit.
De cealaltă parte, senatorii din Comisia juridică au amânat pentru săptămâna viitoare raportul asupra proiectului de lege privind prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor.
Liberalii cer adaptarea rapidă a proiectului de lege şi atrag atenţia că, în caz contrar, mii de procurori şi judecători ar putea pleca din sistem şi procesele ar intra în blocaj."