Abrogarea pensiilor speciale
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a amânat o decizie în cazul proiectelor de lege iniţiate de PNL şi USR prin care se propune abrogarea pensiilor speciale.
Articol de Florin Lepădatu, 11 Decembrie 2019, 08:15
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a amânat o decizie în cazul proiectelor de lege iniţiate de PNL şi USR prin care se propune abrogarea pensiilor speciale, cu excepţia celor acordate militarilor şi magistraţilor.
Hotărârea a fost luată după mai bine de două ore, în care au fost ascultate punctele de vedere ale pensionarilor vizaţi de actele normative.
"Toţi cei invitaţi să îşi exprime punctul de vedere asupra propunerilor USR şi PNL de abrogarea a pensiilor speciale, reprezentanţi ai pensionarilor militari din Misterul de Interne, grefierilor, foşti diplomaţi, funcţionari din penitenciare sau foşti parlamentari au cerut respingerea documentelor legislative.
Ei au declarat că primesc recompense, şi nu privilegii, pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale.
Gheorghe Săvuică, fost ambasador: "Sunteţi mai tineri, dumneavoastră nu ştiţi ce salarii am avut noi!
Dumneavoastră aveţi salarii acum mari şi vă convine să spuneţi că noi, ce au luat ăştia, domnule, au zăpăcit statul, doamnule, l-au secătuit.
Nu se poate aşa ceva!"
Colonelul în rezervă Mircea Dogaru: "Pensiile noastre sunt deja îngheţate prin Ordonanţa 59, întrucât s-a introdus acolo o expresie ticăloasă: nu ne mai aliniem nici cu inflaţia, ci "cu rata inflaţiei indicator definitiv"."
Parlamentarii PNL şi USR au spus că regimul pensiilor speciale nu respectă principiul contributivităţii şi generează inechităţi între pensionari.
Cristian Buican, deputat PNL: "Astăzi mai mult de 90% din populaţia României doreşte ca Parlamentul să elimine privilegiile."
De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de muncă, social-democratul Adrian Solomon a declarat că statul trebuie să îşi respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat prin lege faţă de pensionari.
Adrian Solomon: "Poporul trebuie învăţat că statul când îşi asumă nişte obligaţii trebuie să fie serios până la capăt, nu din patru în patru ani să vină şi, ca la Coloana Infinitului, să strângă de gât."
Proiectele PNL şi USR privind abrogarea pensiilor speciale au fost respinse de Senat şi aşteaptă votul din Camera Deputaţilor, care este în acest caz for decizional."
A consemnat redactorul RRA, Iulia Gherman.