A zecea aniversare a Parteneriatului Estic
La Bruxelles, a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic este marcată printr-o serie de evenimente, cu participarea şefilor de stat sau de guvern şi a miniştilor de Externe.
Articol de Amalia Bojescu, 13 Mai 2019, 19:44
La Bruxelles, a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic este marcată printr-o serie de evenimente, cu participarea şefilor de stat sau de guvern şi a miniştilor de Externe din ţările Uniunii Europene şi a celor şase state membre ale Parteneriatului: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Parteneriatul Estic s-a dovedit unul de succes, iar politicile desfășurate în cei 10 ani au impulsionat reformele în țările partenere şi au adus avantaje cetățenilor din statele respective. Acest parteneriat a permis încheierea unor tratate de asociere și de liberalizare a vizelor pentru trei state: Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Miniștri de Externe ai Uniunii Europene au discutat ca, pe viitor, și celelalte state, Belarus, Azerbaidjan și Armenia, să înceapă dialogul pentru încheierea unor astfel de tratate. Pentru România, Parteneriatul Estic a fost o prioritate de la bun început, cu atât mai mult în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene - spunea ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, care a precizat că țara noastră susține continuarea acestui parteneriat.
Teodor Meleşcanu: E nevoie să ne gândim și la ce se va întâmpla după 2020 în materie de Parteneriat Estic. Aici, cel puțin noi, în România, am pornit de la ideea că pe lângă colaborarea în general sectorială care are loc între Uniunea Europeană și diversele ţări din Parteneriatului Estic, pentru noi este nevoie să depășim această etapă în viitor și să ne gândim foarte serios la modul în care Uniunea Europeană se va relaționa cu țările din Parteneriatul Estic.
Chiar dacă cei șase parteneri se confruntă cu diferite probleme în plan intern, lideri europeni înțeleg acestei provocări și sunt hotărâți să trateze fiecare țară potrivit rezultatelor obținute pe cale apropierii de Uniunea Europeană.