A VII-a reuniune a dialogului strategic România - SUA
A VII-a reuniune a dialogului strategic România - SUA pentru aplicarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, la Washington.
08 Noiembrie 2021, 20:03
China, Rusia, pandemia de COVID, ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Statele Unite - sunt printre temele de discuție anunțate cu puțin timp în urmă de secretarul american de stat Antony Blinken și de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Washington, în deschiderea celei de-a VII-a Reuniuni a dialogului strategic România - Statele Unite pentru aplicarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
Cei doi oficiali analizează la această oră și aprofundarea cooperării economice și în domeniul energiei. Ministrul Aurescu explicat că România dorește creșterea prezenței militare americane în țara noastră și întărirea posturii NATO de apărare pe tot flancul estic, deci în zona românească.
Şeful diplomației de la București a salutat sprijinul american pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, la care este candidată încă din 2004.
Corespondenţă din Washington - Reporter: Doina Saiciuc - Vizita are loc în contextul marcării în acest an a 10 ani de la adoptarea declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite, de la semnarea și intrarea în vigoare a acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum și a 5 ani de la operaționalizarea facilității antirachetă de la Deveselu. Vizita marchează, de asemenea, deschiderea oficială a celei de a 7-a reuniuni a dialogului strategic dintre România și Statele Unite. Pe agenda discuțiilor celor doi se află cooperarea militară și politică, modul în care cele două țări pot acționa pentru a consolida postura de descurajare a Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic și mai ales la Marea Neagră.
Administrația Biden analizează creșterea prezenței americane în regiune. Reamintesc, luna trecută, secretarul Apărării, Lloyd Austin a făcut o vizită în regiunea Mării Negre, care a inclus România.
(RS)