A tuns oaia şi a donat lâna bugetarilor
Fermierul Constantin Crăciun din Vrancea şi-a donat toţi banii câştigaţi din agricultură anul trecut - 38 de lei şi lâna de la oaia sa "Frumuşica" la fondul Solidaritatea.
Articol de Dana Lepădat, 24 Iunie 2010, 13:39
Constantin Crăciun (67 ani) este un fermier din Câmpineanca, judeţul Vrancea care şi-a donat toţi banii câştigaţi din agricultură - 38 de lei.
Acesta este tot profitul obţinut de nea Crăciun de pe cele 31 de hectare cu culturi agricole pe care le are. Prin gestul său, fermierul anunţă blocajul în care se află agricultura românească.
Pe moş Constantin îl vedem la fiecare protest.
Este un fermier din Câmpineanca- Vrancea, sau "ţăranul sărac din Uniunea Europeană", cum îşi spune.
La 67 de ani, trudeşte pe 31 de hectare de porumb, viţă de vie şi grâu.
Are pământ mult şi o moară dar spune că nu poate scoate nici un ban, fiindcă subvenţiile se obţin greu şi nu îşi poate vinde marfa din cauza produselor agroalimentare de import ce au umplut piaţa din România.
Ironie, ar spune unii, însă moş Constantin a vrut să fie primul om din judeţ care a vrut să facă o donaţie la fondul Solidariateta.
Aşa că şi-a luat oaia cu care merge peste tot, "Frumuşica" - cum o alintă, a urcat-o în maşină, şi s-a dus cu ea la oraş, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP).
Ajuns acolo a vărsat la ghişeu o cană plină cu monede.
După ce a ieşit de acolo, şi-a vărsat şi of-ul.
31 de hectare, 38 de lei profit
Primul donator la fondul Solidaritatea (click pe poză pentru a mări). |
"Atât am scos profit anul trecut de pe atâta pământ, 38 de lei. Trebuie făcută o lege de unire a loturilor de pământ să facem agricultură mecanizat", ne-a împărtăşit fermierul câteva din propunerile sale.
După ce a tuns-o, stăpânul i-a donat lâna funcţionarilor de la Finanţe Publice.
"Oaia este simbolul sărăciei agriculturii româneşti. Nu vom mai avea căruţe trase de cai să facem agricultură şi cărucioare trase de oi. Lâna oricum acum o aruncăm pe câmp.
"Nu o mai cumpără nimeni pentru că nu sunt fabrici organizate. Le-am dat-o lor poate o vând şi mai pun ceva la salariu", explică bătrânul.
Funcţionarii publici au ignorat latura ironică a situaţiei şi au acceptat ajutorul bătrânului.
"Primul donator a venit vineri pe 18 iunie. Sunt aşteptaţi şi alţi donator la finanţe în contul deschis", ne-a declarat Gena Huţanu, purtător de cuvânt la DGFP Vrancea.