A treia zi de proteste la Oltchim
Directorul SRI, George Maior, a declarat că în decursul anilor, Serviciul Român de Informaţii a transmis peste 190 de rapoarte în ceea ce priveşte situaţia de la Oltchim.
Articol de Paul Poteraşi, 28 Septembrie 2012, 15:13
La Oltchim, oamenii au protestat vineri pentru a treia zi consecutiv.
Încă de la ora 8:00, timp de câteva ore, sute de angajaţi au ieşit pe platforma din faţa combinatului din Râmnicu Vâlcea, cu aceleaşi solicitări: plata salariilor restante şi repornirea producţiei.
În plus, cer şi demisia preşedintelui sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, care se află la Bucureşti la negocieri.
Corespondenta Radio România Actualităţi, Ana Maria Cârstea, relatează că protestatarii vor ca Dan Diaconescu să dea banii până luni şi să semneze contractul de privatizare, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, să se încheie orice discuţie despre privatizare.
Preţ de două ore, cei aproximativ 500 de angajaţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de tergiversarea soluţionării problemelor societăţii.
După cele două ore de protest, în care au fost anunţaţi că nu există suficiente fonduri pentru ca vineri să-şi primească avansul pe luna august, oamenii s-au întors în combinat, fiecare la secţia arondată.
Aici, salariaţii îşi petrec timpul până la finele programului, respectiv ora 15:00.
Trebuie precizat că nimeni nu mai are ce munci, toate reparaţiile de revizie la anumite instalaţii s-au terminat.
Mai mult, combinatul nu mai beneficiază nici de energie electrică din 15 septembrie.
Atunci, compania de electricitate a hotărât sistarea în totalitate a curentului din cauza datoriei de peste 100 de milioane de euro, acumulată de Oltchim.
Totuşi, conducerea combinatului le-a spus de dimineaţă oamenilor că există posibilitatea ca la finele programului de vineri să-şi primească jumătate din avansul aferent lunii august.
Chiar şi în asemenea condiţii, salariaţii susţin că luni vor relua protestele în faţa combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Ei îşi doresc reluarea activităţii la Oltchim cât mai curând, pentru a-şi asigura lefurile din produsele ce ar urma să fie obţinute.
Dacă situaţia nu se va rezolva săptămâna viitoare, angajaţii Oltchim ameninţă cu proteste în faţa ministerului economiei.
Negocierile continuă la Bucureşti
La Bucureşti, e o nouă zi de negocieri pentru privatizarea Combinatului Oltchim.
Avocaţii lui Dan Diaconescu, care a promis 45 de milioane de euro pentru a prelua pachetul majoritar de acţiuni, spun că vineri se vor discuta, printre altele, clauze legate de rafinăria Arpechim.
Dacă până luni nu se semnează contractul, primul ministru Victor Ponta susţine că executivul are un plan de repornire a activităţii la Oltchim.
Liderul de sindicat, Mihai Diculoiu, a făcut un apel către ministrul economiei şi către preşedintele consiliului de administraţie a combinatului să plătească salariile şi să repornească instalaţiile.
Reporterul Radio România Actualităţi, Oana Rusu, susţine că pe ordinea de zi a negocierilor se mai regăsesc, vineri, în continuare, şi problemele garanţiei că statul nu face insolvenţa Oltchim, imediat după semnarea contractului.
O altă problemă care va fi discutată vineri este cea a celor 45 de milioane de euro, contravaloarea acţiunilor, bani care, iniţial, erau destinaţi ca împrumut către Oltchim - asta declara atât ministrul economiei, cât şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului, Remus Vulpescu.
Dan Diaconescu a solicitat ca în contract să fie menţionat şi acest aspect, dar nu reprezintă o condiţie acest lucru pentru semnarea contractului.
Din ce spun avocaţii, se pare că în contract formularea este vagă şi nu reiese clar că aceşti bani ar urma să meargă la Oltchim pentru plata salariilor şi repornirea activităţii.
SRI a transmis peste 190 de rapoarte despre Oltchim
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a transmis, în decursul anilor, aproximativ 190 de rapoarte în ceea ce priveşte situaţia de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, a declarat, vineri, directorul SRI, George Maior.
"S-au transmis rapoarte în privinţa Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor, astfel încât situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută, spun eu, de toate guvernele", a precizat George Maior.
Directorul SRI a susţinut că sunt rapoarte secrete şi nu va discuta despre acest lucru, dar a subliniat că "situaţia de la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută".
"Este dificil să faci public un raport fără să desecretizezi un raport, lucru care se desfăşoară în anumite condiţii şi nu cred că este cazul de acest lucru.
"Misiunea unui serviciu secret este de a transmite informaţii secrete, nu de a transmite informaţii publice", a spus George Maior.