A treia rectificare bugetară "lichidează arieratele"
Cea de-a treia rectificare bugetară a stârnit controverse. Premierul susţine că ea este necesară pentru lichidarea arieratelor, iar opoziţia acuză ilegalitatea actului decizional.
Articol de Angela Matei, 04 Decembrie 2014, 08:16
O a treia rectificare bugetară, aprobată miercuri, în mod excepţional de Guvern, aduce mai mulţi bani pentru Sănătate şi Apărare şi asigură sumele necesare pentru drepturile salariale restante ale personalului din sectorul bugetar.
O absorbţie mai bună a fondurilor europene şi încasările suplimentare de la buget au făcut posibilă această rectificare pozitivă, a explicat prim-ministrul.
Se fac plăţi de 4,4 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate, pentru drepturile câştigate în instanţă de salariaţii din sectorul bugetar.
Sume suplimentare sunt destinate şi achitării datoriilor pe care le au autorităţile locale şi unele spitale, dar şi pentru despăgubirile stabilite în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu zero la sfârşitul anului.
Ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, a precizat că, prin această rectificare, bugetul pe 2015 este degrevat de plăţi de peste 1 miliard de euro.
"Atât FMI, cât şi Comisia Europeană susţin proiectul de rectificare şi apreciază faptul că guvernul a reuşit să devanseze onorarea unor obligaţii de plată şi titluri executorii în 2014, creând astfel un spaţiu fiscal pentru 2015", a spus Darius Vâlcov.
Sume importante se duc, de asemenea, către Armată, Metrorex sau SRI, dar şi pentru plata primei de stat către bănci sau a drepturilor asistenţilor personali.
Ministrul Darius Vâlcov a precizat că, pentru a putea aproba o a treia rectificare bugetară, Guvernul a adoptat mai întâi o ordonanţă, cu măsuri derogatorii de la Legea responsabilităţii fiscale şi de la cea a finanţelor publice.
A treia rectificare bugetară "este ilegală"
Opoziţia spune că doar două rectificări bugetare sunt permise într-un an şi că aceasta, fiind a treia, este ilegală.
În loc să prezinte la timp bugetul de stat pe 2015, Guvernul face o rectificare pe 2014, lipsită de transparenţă şi care va afecta economia anul viitor - declară prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.
"Această rectificare confirmă o serie de greşeli de guvernanţă economică, făcută de Guvernul Ponta. Lipsa de viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei şi, din păcate, menţine o serie de politici care vor afecta economia şi în 2015. Ceea ce vedem că prezintă domnul Ponta drept excedent bugetar trebuie citit în următoarea cheie: este un minus de 1,9 miliarde de lei de la investiţii" a spus Cătălin Predoiu.
Liberalul consideră că în 2015 trebuie luate măsuri pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură, autostrăzile în primul rând şi pentru deblocarea fondurilor europene.
El susţine că ultimele acţiuni ale Guvernului Ponta ar prefigura un proiect de buget fără investiţii, staganant, înclinat mai degrabă spre calmarea unor probleme sociale, decât pentru crearea soluţiilor adevărate pentru rezolvarea acestora.
Cătălin Predoiu a precizat că opoziţia va respinge bugetul pe 2015.