A treia rectificare bugetară, aprobată
Guvernul a aprobat cea de-a treia rectificare bugetară din acest an. Este vorba despre o rectificare pozitivă, care a fost discutată şi acceptată de FMI şi Comisia Europeană.
Articol de Radiojurnal, 03 Decembrie 2014, 21:17
Guvernul a aprobat, astăzi, cea de-a treia rectificare bugetară din acest an. Este vorba despre o rectificare pozitivă, care a fost discutată şi acceptată de FMI şi Comisia Europeană. Au fost alocaţi peste 4,4 miliarde de lei, din care cele mai importante plăţi se vor face pentru achitarea titlurilor executorii obţinute de bugetari în instanţă.
Este vorba despre 2,3 miliarde de lei, reprezentând tranşa aferentă anului 2015. Alţi 457 de milioane de lei se alocă pentru despăgubirile stabilite în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi 523 de milioane pentru plata arieratelor administraiilor publice locale.
Şi spitalele din subordinea Ministerelor Transporturilor, Justiţiei şi Sănătăţii primesc 30 de milioane pentru plata datoriilor.
Sume importante se duc, de asemenea, către armată, Metrorex sau SRI, dar şi pentru plata primei de stat către bănci sau a drepturilor asistenţilor personali.
Potrivit ministrului pentru buget, Darius Vâlcov, veniturile vor creşte cu 1,3 miliarde de lei şi este vorba de o rectificare pozitivă.
"Toate aceste lucruri au fost posibile şi ca urmare a execuţiei şi a încasărilor foarte bune din acest an, la 11 luni, deci, noiembrie la noiembrie, 2014 faţă de 2013, avem o creştere de 6,4%, aproximativ 12 miliarde de lei venituri suplimentare anul acesta faţă de anul trecut", a spus Darius Vâlcov.
Ministrul Darius Vâlcov a mai explicat că pentru a putea aproba o a treia rectificare bugetară guvernul a adoptat mai întâi o ordonanţă cu măsuri derogatorii de la Legile responsabilităţii fiscale şi finanţelor publice.
Noua rectificare bugetară, "ilegală"
Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că noua rectificare bugetară este ilegală, fiindcă sunt permise doar două rectificări pe an.
Cătălin Predoiu a mai spus că rectificarea nu a fost discutată în Parlament.
"Ceea ce arată această rectificare prefigurează un proiect de buget în optica, în mentalitatea Guvernului Ponta, fără investiţii, stagnant, tributar unui mod economic înclinat mai degrabă spre calmarea unor probleme sociale, decât pentru crearea soluţiilor adevărate pentru rezolvarea acelor probleme", afirmă liderul PNL.
Cătălin Predoiu a mai susţinut că încasările la buget extrem de mici şi o slabă absorbţie a fondurilor europene vor perturba economia României