A patra încercare de lansare a programului "Rabla local" este prevăzută săptămâna viitoare
Primul program național de casare a mașinilor vechi, fără să fie nevoie să cumpărați una nouă în schimb, ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Este, de fapt, a patra încercare de lansare a programului "Rabla local". Ar fi trebuit să demareze în septembrie anul trecut, dar a fost amânat de încă două ori, însă de această dată Administrația Fondului pentru Mediu crede că totul este pregătit.
Articol de Cristian Bâcâin, 16 Aprilie 2023, 13:46
"Rabla local" este programul prin care românii pot casa mașinile vechi, fără obligația de a cumpăra una nouă, primind la schimb de la primăria de care aparțin suma de 3.000 lei. Programul urmează să înceapă săptămâna viitoare cu partea administrativă. Primăriile pot depune cererile și documentația aferentă în perioada 21-28 aprilie, iar ulterior Administrația Fondului pentru Mediu va anunța termenul de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Cei care au mașini vechi și nu vor să își cumpere una nouă sau nu au bani pentru una nouă trebuie să știe că sunt eligibile autovehiculele mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3. Nu este obligatoriu însă ca autoturismul să fie funcțional, trebuie totuși să conțină componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie sau șasiu.
Oamenii primesc cei 3.000 lei și cu condiția ca în următorii 3 ani să nu achiziționeze o mașină cu normă de poluare sub Euro 5. Din cei 3.000 lei, autoritățile locale trebuie să acopere un procent de 20%, restul provenind din fonduri guvernamentale. Bugetul alocat în acest an pentru programul "Rabla local" este de 240 de milioane de lei, ceea ce acoperă sumele necesare scoaterii din circulație a o sută de mii de mașini vechi.
Potrivit datelor parțiale ale Administrației Fondului pentru Mediu, municipiile Cluj-Napoca și Brașov își propun să caseze câte 5.000 de mașini vechi,Timișoara - 4.700, Iașiul - 2.000 sau Constanța - 500.