A. Noble despre statutul românilor din Marea Britanie după Brexit
Precizări ale ambasadorului britanic la Bucureşti: Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune garantează lucrătorilor europeni, inclusiv români, drepturi importante.
Articol de Radiojurnal, 01 Februarie 2020, 11:03
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat regretul faţă de decizia Regatului Unit, dar şi speranţa că acesta va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, i-a spus ieri într-o discuţie telefonică ministrului britanic pentru Europa, Christopher Pincher, că România va urmări cu prioritate interesele cetăţenilor săi, drept componentă principală a viitorului Acord de colaborare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Aceste două entităţi vor continua, în 99 la sută din cazuri, să lucreze împreună în acelaşi fel ca până acum, datorită perioadei de tranziţie, care se va încheia pe 31 decembrie, a explicat ieri, într-o postare pe Facebook, ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble.
El a transmis că românii vor continua să călătorească în Marea Britanie, să studieze sau să aibă schimburi comerciale în aceleaşi condiţii.
Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune garantează lucrătorilor europeni, inclusiv români, drepturi importante, a mai spus ambasadorul Andrew Noble:
Andrew Noble: Cetăţenii români care sunt rezidenţi în mod legal în Marea Britanie înainte de sfârşitul anului 2020 pot să îşi petreacă restul vieţii în Marea Britanie, beneficiind de aceleaşi drepturi ca şi până acum, cu schimbări minime. Cu toate acestea, este important să se înregistreze în Marea Britanie sub schemele de rezidenţă settled sau pre-settled. 435.000 de români s-au înregistrat deja.
Citiți mai multe informații pe portalul nostru dedicat BREXIT