A încetat din viaţă profesorul Alexandru Pesamosca
Celebru chirurg pediatru, profesorul Alexandru Pesamosca a operat în premieră mondială cazuri grave, unele considerate incurabile. Profesorul suferea de mai mult timp de o afecţiune cardiacă gravă.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Septembrie 2011, 10:58
Renumitul chirurg Alexandru Pesamosca a decedat miercuri seara în urma unui stop cardiac, la spitalul "Marie Curie".
Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie a spitalului, a spus că este un moment trist pentru colectivul spitalului şi a menţionat că familia prof. Pesamosca doreşte ca acest moment să fie cât mai discret.
Profesorul Pesamaosca a fost internat în 18 iunie la Spitalul Floreasca, pentru că respira greu şi avea o durere în piept.
Echipajul SABI, trimis la spitalul de Copii "Marie Curie", fost Budimex, a hotărât că profesorul Pesamosca trebuie transportat de Spitalul de Urgenţă Floreasca din capitală, pentru investigaţii complexe şi tratament de specialitate.
După evaluare el a fost internat în clinica de terapie intensivă fiind necesară susţinerea funcţiei respiratorii.
În ultima perioadă, profesorul Alexandru Pesamosca fusese internat la spitalul "Marie Curie", în care a operat timp de zeci de ani.
Potrivit unor surse medicale, citate de Agerpres, profesorul Pesamosca îşi dorea să fie înmormântat lângă biserica din curtea spitalului "Marie Curie".
De asemenea, potrivit aceloraşi surse se fac demersuri pentru ca dorinţa marelui chirurg să fie respectată.
Premiere mondiale în chirurgie
Renumit chirurg pediatru, Alexandru Pesamosca avea 81 de ani şi locuia de mai mulţi ani într-o încăpere din spitalul "Marie Curie" (fostul Budimex) din Bucureşti.
Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene.
În 1945 a terminat Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti şi a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sătuc sărac de lângă Feteşti, unde a profesat în perioada 1954-1957.
Din anul 1957 s-a transferat la Bucureşti unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" între anii 1957-1984, fiind şef de clinică o mare parte a acestei perioade.
În anul 1984 s-a transferat la Spitalul Budimex (în prezent Marie S. Curie), fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică în perioada 1984-2000.
În tot acest răstimp a efectuat un număr uriaş de operaţii, cu un mare devotament faţă de meserie şi iubire faţă de copiii încercaţi de boli grave, uneori considerate incurabile.
Unele dintre operaţiile efectuate de Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată ţara şi multe din străinătate.
Din 1999 de când a murit soţia sa, cu care a avut doi fii, ambii decedaţi, a locuit într-o rezervă a spitalului "Marie Curie".
O perioadă a continuat operaţiile, fiind tot timpul la dispoziţia copiilor şi a medicilor care îi cereau sfatul, apoi a operat stând pe scaun din cauza unor probleme locomotorii, iar din 2006 nu a mai operat.
Ameninţat cu evacuarea din rezerva unde locuia, intervenţia opiniei publice şi a presei a făcut ca acest lucru să nu se întâmple.
Alexandru Pesamosca este şi unul dintre ctitorii bisericii cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor şi Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei şi al pruncilor, ale cărei lucrări au fost finalizate în februarie 1998, târnosirea bisericii având loc la 22 februarie 1998.
Medicul Alexandru Pesamosca, supranumit şi "tata Pesi" de copii, se numără printre marile nume din istoria chirurgiei româneşti, rezolvând un uriaş număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică, fără să fie chirurg plastic, inclusiv în domeniul malformaţiilor congenitale ale copilului.