A încetat din viaţă, la vârsta de 74 de ani, omul de radio Carol Mălinescu
"A avut aceste două calităţi profesionale dezirabile în radio: vocea şi potrivirea cuvintelor, atât de rare astăzi".
Articol de George Popescu, 23 Septembrie 2024, 16:50
Luni, 23 septembrie, a încetat din viaţă, la vârsta de 74 de ani, omul de radio Carol Mălinescu, fost redactor-şef şi cunoscut ascultătorilor ca realizator al emisiunii "150 de cuvinte", difuzată de peste 30 de ani la Radio România Actualităţi.
Vâltoarea vieţii, uneori debordantă, îţi scoate în cale oameni de felurite caractere şi tării. Pentru ascultătorii mai aproape de ziua de azi, Carol Mălinescu rămâne în amintirea lor ca protectorul celor care nu cuvântă. O pledoarie sinceră în 150 de cuvinte, nu întotdeauna numărate, dar sigur cântărite şi tocmai bune de un model de epitaf.
O atitudine ce repară deseori cruzimea oamenilor faţă de suflete care pricep, dar nu sunt luate în seamă. Când l-am cunoscut, Carol Mălinescu mai prezenta urmele unei jovialităţi îndeosebi a unei boeme, aşa cum fusese cultivată de vremurile tinereţii sale.
Vocea sa de bas-bariton modela cuvintele într-o măsură apreciabilă pentru orice tip de public, ca şi pentru colegii săi. A avut aceste două calităţi profesionale dezirabile în radio: vocea şi potrivirea cuvintelor, atât de rare astăzi.
"Pisicile se nasc deştepte. O pisică proastă ar fi un non-sens şi ar pune în pericol însăşi existenţa speciei sale, chiar dacă idealul ei este un loc cât mai călduţ, de preferinţă poala sau în patul stăpânului şi o porţie zilnică şi sigură de mâncare, pisica nu va renunţa niciodată la condiţia ei de animal liber. Deşi îmbină deseori utilul cu plăcutul, nu vânează ca să trăiască. Vânătoarea pentru pisica de companie este un hobby", spunea într-una dintre rubricile sale Carol Mălinescu.
Cunoscut pentru câţiva ani ca redactor-şef la Antena Bucureştilor, azi Radio Bucureşti, au rămas memorabile şedinţele de redacţie de la ora 14, mai puţin tehnice şi mai mult războinice prin argumente şi fapte, ambele în favoarea unui public la fel de rebel.
Mai este de spus că el, Carol Mălinescu, era dominat de soluţiile practice pe care ţi le impune viaţa, dar nu înseamnă că nu mai păstra şi puţin romantism, inspirat de o altă epocă. Dumnezeu să-l ierte!