A început vaccinarea împotriva gripei A H1N1
Sute de mii de doze de vaccin au fost livrate spitalelor din toată ţara.
Articol de Ionuţ Dragu, 30 Noiembrie 2009, 13:38
Încă de săptămâna trecută, sute de mii de doze de vaccin au luat drumul spitalelor, în cea mai mare campanie de vaccinare din ultimele decenii.
Pe de altă parte, nu puţine sunt vocile care continuă să vorbească despre posibilele efecte adverse ale vaccinului. Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, spune că vaccinul nu prezintă pericole semnificative şi garantează pentru eficienţa acestuia.
"Cel mai rău caz, se poate întâmpla o mică alergie care se întâmplă la toate vaccinurile şi care se tratează cu antiinflamatorii, iar cazurile mai grave, cu cortizon. Nu e nici o problemă. Încă nu s-au publicat multe studii din alte părţi care să aibă şi mulţi pacienţi cu acest tip de vaccin. Lumea medicală este, să zicem, reticentă. Eu personal nu sunt; dacă mâine vine cineva la mine şi zice "dom'ne, fă-ţi vaccinul" eu mi-l fac."
În România gripa nouă continuă să se extindă
Toate cele 1.340.000 de doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino vor ajunge la medicii de familie şi cei şcolari din toată ţara.
În prima etapă va fi imunizat personalul din sănătate, armată şi poliţie, precum şi elevii şi studenţii.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară au fost confirmate 3112 cazuri de gripă nouă, cele mai multe fiind în Bucureşti.
Până acum trei persoane au murit din cauza acestei boli, dar medicii spun că toate trei sufereau de mai multe afecţiuni pe care virusul AH1N1 le-a agravat.
Campania de vaccinare a fost declanşată încă de joi, primele 250.000 de doze de vaccin pandemic fiind livrate în zonele cu focare, respectiv Bucureşti şi judeţele Moldovei.
În weekend au fost trimise toate cele 1.340.000 de doze fabricate până acum către direcţiile de sănătate publică din toate judeţele.
Potrivit autorităţilor, vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni infecţia cu virusul AH1N1, iar reacţiile adverse care pot apărea sunt în general minore şi obişnuite pentru orice alt tip de vaccin.
La nivel mondial virusul AH1N1 a făcut peste 7800 de victime cel puţin 650 fiind în Europa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţine cele trei recomandări temporare. Ţările nu trebuie să închidă graniţele sau să restricţioneze traficul internaţional de călători şi comerţul, dar trebuie să intensifice supravegherea cazurilor de gripă neobişnuite şi a pneumoniilor severe şi cel mai important este ca persoanele bolnave să nu călătorească.