A început "Sea Shield 24", cel mai mare exercițiu naval NATO
Ceremonia de deschidere a avut loc astăzi în Portul Constanţa.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 08 Aprilie 2024, 13:18
A început cel mai complex exerciţiu multinaţional organizat de Forţele Navale Române în acest an, "Sea Shield 24".
Reuneşte peste 2.200 de militari şi 135 de nave, aeronave şi autovehicule din 12 state aliate şi partenere.
Ceremonia de deschidere a avut loc astăzi în Portul Constanţa.
Cea de-a 9-a ediție a exercițiului multinațional "Sea Shield" reunește militari și mijloace de luptă din Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia, Statele Unite ale Americii și România.
"Sea Shield 24" este axat pe pregătirea în toate domeniile de luptă și urmărește creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.
Viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române: Avem proceduri operaționale de testat, de dezvoltat în mediul antisubmarin, mediul luptei la suprafață și antiaeriene, la Marea Neagră și în zona de responsabilitate fluvială, de asemenea.
99 de mine marine derivante au fost descoperite și distruse de la începutul războiului din Ucraina în Marea Neagră.
Amenințarea dronelor aeriene și a dronelor maritime de suprafață constituie o nouă provocare.
Săptămâna trecută, forțele navale au detonat controlat o ambarcațiune fără pilot descoperit în apropierea litoralului românesc.
Viceamiral Mihai Panait: Această ambarcațiune, dronă, în final, a fost descoperită tocmai de către un MPA francez, acest avion de recunoaștere adus de noi în exercițiu și în misiunile de căutare și de cercetare împotriva minelor. Descoperim în Marea Neagră, în zona de responsabilitate, foarte multe obiecte care sunt rămășițe, urmări ale războiului din proximitate. Avem forțele și mijloacele necesare să păstrăm echilibrul, libertatea de navigație în această zonă.
De la începutul războiului, peste 2.500 de nave comerciale au desfășurat acțiuni de transport mărfuri în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.