A început construcţia Bisericii de Gheaţă, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş
Este al 12-lea an în care la Bâlea Lac se construieşte o biserică de gheaţă, care împreună cu hotelul de gheaţă sunt obiective unicat în România şi în sud-estul Europei.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 05 Ianuarie 2019, 16:57
La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, a început astăzi construcţia Bisericii de Gheaţă, amplasată la câteva zeci de metri de Hotelul de Gheaţă, inaugurat înainte de Crăciun.
Muncitorii s-au apucat de treabă în ciuda temperaturilor foarte scăzute, şi de minus 17 grade.
În paralel, în apropierea bisericii de gheaţă, va fi construit şi satelitul cu patru igluuri, unde vor putea fi cazaţi turişti. O corespondenţă de la Carmen Vulcan.
Reporter: Este al 12-lea an în care la Bâlea Lac se construieşte o biserică de gheaţă, care împreună cu hotelul de gheaţă sunt obiective unicat în România şi în sud-estul Europei.
La fel ca în anii trecuţi, Biserica de Gheaţă va fi realizată după modelul vechii biserici săseşti din satul sibian Mălâncrav.
Ea va avea în interior un altar şi un crucifix din gheaţă, bănci din gheaţă acoperite cu blănuri, iar pe pereţi vor fi sculptate în zăpadă îngheţată basoreliefuri cu teme religioase.
Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac are un caracter ecumenic şi va fi deschisă tuturor celor care vor să se reculeagă în acest inedit lăcaş de cult, situat la peste 2.000 de metri altitudine. În anii trecuţi aici au fost oficiate mai multe cununii şi chiar botezuri.
Iar potrivit reprezentanţilor proiectului turistic de la Bâlea Lac, pentru luna martie este deja programată o primă căsătorie la Biserica de Gheaţă. Este vorba despre un cuplu din Marea Britanie.
Realizator: La Bâlea Lac este cel mai gros strat de zăpadă din ţară, de peste 170 de centimetri.
De asemenea, este şi risc mare de producere de avalanşe, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.
Pericolul este valabil pentru toată zona Munţilor Făgăraş situată la peste 1.800 de metri altitudine.
Din această cauză, salvamontiştii din Sibiu le recomandă turiştilor care urcă la Bâlea Lac să rămână în apropierea cabanelor şi a hotelului de gheaţă, fără să se aventureze pe versanţi.