A fost lansat "Pactul pentru sănătatea femeii"
O iniţiativă menită să îmbunătăţească sănătatea şi bunăstarea femeilor din România, prin coalizarea tuturor factorilor interesaţi din domeniu, a fost lansată luni.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Octombrie 2024, 08:30
O iniţiativă menită să îmbunătăţească sănătatea şi bunăstarea femeilor din România, prin coalizarea tuturor factorilor interesaţi din domeniu, a fost lansată ieri. "Pactul pentru sănătatea femeii" vine în contextul în care cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România, iar ţara noastră are cea mai ridicată mortalitate prematură din cauza cancerului de sân şi a celui cervical din Europa.
Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, spune că una din măsurile care se impun este introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli şi a explicat şi cine ar trebui să vorbească cu copiii: ”Am introdus în actualul contract cadru și norme - prevenția începând cu 10 ani, adică discuția foarte deschisă și foarte liberă cu acești copii, în așa fel încât să vedem care este situația, starea lor de sănătate, ce permite, de fapt, acest lucru, să putem să introducem inclusiv în școli această educație pentru sănătate, fără să mai existe acea permanentă rugăminte către părinți: "Sunteți de acord să vă educ copilul să supraviețuiască sănătos?"
Pentru că, de fapt, noi asta facem. Problema e că acești copii au nevoie să aibă o materie de sine stătătoare, numită "Educație pentru sănătate". Există oameni cu care să o facă, medici, asistenți care sunt deja calificați. Unde nu sunt medici de școală, pentru că asta este situația marii majorități a școlilor din România, se poate face un contract de către administrația locală cu medicii de familie din zonă sau cu asistentul medical.”
"Pactul pentru sănătatea femeii" mai cuprinde o serie de soluţii, precum: diagnosticarea precoce şi tratarea bolilor specifice femeilor, accesul la tratamente inovative şi servicii medicale de calitate, educaţia în domeniul sănătăţii reproductive şi promovarea bunăstării psihologice şi emoţionale. /editor Florin Lepadatu/