A fost lansat oficial programul "Smart Start USA"
Programul "Smart Start USA", dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc cu acces prioritar pe piaţa din SUA-buget de 500 milioane de dolari
Articol de Iulian Olescu, 03 Octombrie 2018, 01:52
Fostul ministru al mediului de afaceri, Ilan Laufer, a lansat ieri, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, instituţii financiar-bancare, dar şi cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, programul intitulat "Smart Start USA", care-şi propune să sprijine finanţarea şi prezenţa IMM-urilor româneşti pe piaţa americană şi nu numai.
Proiectul are drept scop să prezinte antreprenorilor oportunităţile oferite de piaţa din SUA, să le faciliteze accesul pe această piaţă, dar şi obţinerea de fonduri pentru o astfel de internaţionalizare a afacerilor lor.
Ilan Laufer: "Smart Start USA" urmăreşte crearea primului ecosistem din România dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc cu acces prioritar pe piaţa SUA. Urmărim să oferim nu doar un suport financiar, ci dorim să oferim un ecosistem care poate să vină cu mai multe soluţii".
Practic, prin înscrierea pe portalul programului, dacă îndeplinesc o serie de condiţii legate de lipsa datoriilor la stat, de domeniul de activitate, profitabilitate, cifra de afaceri şi tipul de cheltuieli, companiile pot accesa credite de până la 200.000 de dolari şi pot beneficia de îndrumare, educaţie şi instruire antreprenorială în vederea dezvoltării activităţii de export şi extinderii pe pieţele internaţionale.
Bugetul programului este de 500 de milioane de dolari. Aportul propriu al companiei beneficiare de minimum 15%, iar durata implementării de maximum şapte ani.
Printre beneficiile concrete se numără: participarea gratuită la evenimentele "Smart Start USA" din ţară şi străinătate, semnătură electronică gratuită pentru toţi aplicanţii în program, precum şi facilitarea accesului la reţeaua ataşaţilor economici ai României în străinătate, la reţeaua Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi la garanţii din partea fondurilor de garantare şi contra garantare.
Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a precizat că interesul manifestat în ultima vreme de companii din ţara noastră pentru extinderea afacerilor înspre continentul american reprezintă un element favorabil.
Hans Klemm: "Acestea sunt, în opinia mea, semnale pozitive legate în primul rând de sănătatea economiei româneşti. Dacă nu ar fi existat creşterea economică puternică din ultimii ani nu ar fi fost disponibile resursele şi avuţia necesare pentru aceşti potenţiali investitori români interesaţi de extinderea în străinătate".
Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a precizat că în acest moment ţara noastră este prea dependentă de relaţiile comerciale cu UE cu care derulează aproape 3/4 din totalul comerţului exterior.
Mihai Daraban: "America înregistrează 19.390 de miliarde de dolari. Se observă o creştere de aproape două trilioane în ultimul an jumate. Deci este o piaţă care ar trebui să ne tenteze, cred că deja, mai mult decât ne tentează până acum UE, unde trebuie să admitem în continuare că am ajuns o economie de subcontractori".
Mihai Daraban spune că se fac demersuri pentru formularea unui act normativ care să permite Camerei de Comerţ ca, prin colectarea unei sume de 20 de euro de la fiecare firmă care depune bilanţ contabil, să se creeze o structură complementară a actualilor ataşaţi comerciali ai României în străinătate.