A fost inaugurată Piața Elie Wiesel
Astăzi a fost inaugurată Piața Elie Wiesel, aflată la intersecția străzii Sofia cu strada Emille Zola.
10 Octombrie 2016, 14:56
Astăzi a fost inaugurată Piața Elie Wiesel, aflată la intersecția străzii Sofia cu strada Emille Zola.
La ceremonie au participat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, membrii ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Ellie Wiesell",Alexandru Florian, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Weiner, membrii ai comunității evreiești din Bucuresti și un grup de elevi de la Școala Lauder.
Primarul general Gabriela Firea a spus ca s-ar bucura ca piațeta să fie vizitată de foarte mulți copii, care să onoreze personalitatea lui Ellie Wiesel iar tinerele generații trebuie să afle despre ororile holocaustului, pentru ca asemenea momente sa nu se mai repete. Cu acest prilej, Gabriela Firea a mai precizat că reprezentanții Consiliului General a aprobat punerea la dispoziție a unui imobil de pe strada Lipscani, pentru amenajarea unui Muzeu pentru Istoria Evreilor. Ambasadorul SUA, Hans Klemm a evocat personalitatea lui Ellie Wiesel afirmând că misiunea acestuia a fost să se asigure că lumea își aminteste ororile Holocaustului.
Ellie Wiesel a afirmat ca opusul iubirii nu este ura, ci indiferenta, a amintit ambasadorul american.
Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Wainer a declarat că acordarea numelui de Ellie Wiesel unei piațete din centrul orasului este un gest foarte important și că evreii vor merge, de Ziua Holocaustului, 9 octombrie, nu doar la Memorialul de pe Splaiul Independentei, ci și în piațeta dedicată memoriei lui Wiesel.
Ellie Wiesel s-a nascut, intr-o familie de evrei, la Sighetul Marmatiei. Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, el a fost deportat, împreună cu toată familia sa.
Ellie Wiesel a supravietuit lagarelor de concentrare de la Auschwitz si Buchenwald, iar, dupa eliberare, a plecat in Statele Unite, unde si-a dedicat viata memoriei victimelor holocaustului, dar si ajutorarii tuturor comunitatilor oprimate, din intreaga lume.