A crescut din nou numărul refugiaților care intră în ţară pe la Vama Siret
Sunt în principal mame cu copii, însă o situație deosebită o prezintă minorii neînsoțiți, în cazul cărora se aplică o procedură specială.
Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2022, 13:30
A crescut din nou numărul refugiaților ucraineni care intră la noi în țară prin Punctul de trecere a frontierei Siret, din județul Suceava.
În doar o zi, acolo s-au prezentat aproape 4.200 de oameni care au fugit din calea războiului.
Sunt în principal mame cu copii, însă o situație deosebită o prezintă minorii neînsoțiți, în cazul cărora se aplică o procedură specială, explică purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc.
Nicoleta Daneliuc: Despre acești minori suntem anunțați de către Poliția de Frontieră. Colegii din tură merg și preiau minorul respectiv. În cazul în care nu există o procură din partea părinților pentru a fi preluat de o anumită persoană, minorii ajung în centrul nostru de la Rădăuți. În termen de cinci cile încercăm să îi ajutăm, să le găsim părinții și, în funcție de cum reușim, minorii respectivi primesc procură de la părinți pe persoanele care pot să îi preia. Până acum au intrat 14 minori, care au și plecat. Unul a fost preluat de Ambasada Nigeriei, la alții au venit mamele și i-au preluat.
Cu sprijinul UNICEF, Protecția Copilului Suceava a organizat la Vama Siret spații destinate mamelor și copiilor ucraineni, unde beneficiază și de consiliere, a mai spus, pentru Radio România Iași, Nicoleta Daneliuc.
Nicoleta Daneliuc: Prima reacție a mamelor este de a-i ține strâns pe minori, ca nu cumva să îi ia cineva. Apoi, după ce aud că li se vorbește în limba lor, devin mai relaxate. La Vama Siret, cu sprijinul UNICEF, avem patru containere. Acolo avem toate condițiile pentru a oferi o scurtă relaxare mamelor și copiilor și consiliere. Copiii nu realizează foarte bine ce se întâmplă. Mamele sunt cele care acumulează toată trauma, toată fuga asta din calea războiului. Mulți vin din case care au fost bombardate. Sigur că o să îți lase urmele asupra lor, însă noi încercăm să le oferim aici cât mai multă căldură și o atmosferă cât mai relaxantă, pentru ca ei să își revină cât de cât.