A 20-a comemorare a atentatelor de la 11 septembrie 2001 de la New York
Radio România Actualități va difuza o ediţie specială consacrată marcării celor 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie astăzi, după știrile de la ora 16.00.
Articol de Pavel Ionescu, 11 Septembrie 2021, 13:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie, ora 13:01) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristian Bâcâin - Peste mai puțin de trei ore, al memorialul construit la New York, pe amplasamentul World Trade Center, este programată a 20-a cememorare a atentatelor de la 11 septembrie 2001. Aproape 3.000 de oameni și-au pierdut viața în cel mai grav atac petrecut vreodată pe teritoriul Statelor Unite.
Reporter: Pavel Ionescu - Doar sunetul apei, simbolul vieții, curgând pe pereții celor două bazine construite pe amprenta la sol a Turnurilor Gemene, va însoși de la ora 8:46, ora locală, citirea numelor celor 2.983 de oameni căzuți în atentate. Pentru mai bine de 1.100 dintre victime, inscripția numelui de plăcile de bronz care plachează incintele este tot ce a mai rămas familiilor, cu toate eforturile legiștilor de a identifica zecile de mii de rămășițe umane colectate din dărâmături. Vor fi aplicate condiții de securitate extremă; nu atât pentru că preşedintele Joe Biden va fi prezent la toate cele patru locuri unde s-au prăbușit avioanele deturnate de teroriști, cât mai ales pentru ca familiile să se poată reculege în liniște. A 20-a comemorare este percepută de mulți ca un bilanț, mai ales în contextul retragerii din Afganistan, dar și momentul în care o nouă generație, nenăscută atunci, ajunge la maturitate. Vor fi păstrate mai multe momente de reculegere, punctate de clopotele bisericilor din New York, iar la lăsarea întunericului, în vârful peninsulei Manhattan, vor fi aprinse cele două proiectoare albastre, tributul de lumină, care vor simboliza cele două Turnuri Gemene.
Realizator: Trimisul RRA a stat de vorbă cu un român newyorkez care a trăit teroarea acelei zile și spune că noile generații trebuie să fie vigilente, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Ștefan Minovici lucra în Districtul Financiar, la câteva blocuri distanță de World Trade Center.
Ștefan Minovici: Am ieșit în stradă, m-am apropiat de Turnurile de la World Trade Center și m-am uitat cum zeci și zeci de persoane săreau de la etaje. De la etajul 80, 60, 90, de mână sau de unii singuri. O teroare totală greu de descris, o panică. Imaginați-vă două milioane de cetățeni care încercau să evacueze cea mai densă zonă din New York, Districtul Financiar. Afară aveai impresia că era luna ianuarie, în septembrie: o cenușă albă, de 5-6-7 cm de alocuri, depusă pe mașini, pe copaci, pe străzi, pe trotuare, peste tot, prin care am mers într-un oraș pe care, iarăși, nu îl recunoșteam. Eram în altă galaxie, așa păreau lucrurile.
Realizator: Joe Biden era senator în Washington în urmă cu 20 de ani. În haosul acelei zile de septembrie s-a refugiat în clădirea Congresului, văzută ca adăpost sigur. Mai târziu s-a aflat însă că Parlamentul era ținta unuia dintre avioanele deturnate de teroriști, dacă pasagerii și echipajul n-ar fi contracarat atacul, făcând ca aparatul să cadă pe un câmp din Pennsylvania.
Reporter: Nicoleta Stoian - Președinte acum, Joe Biden va vizita acel câmp pentru a-i onora pe cei care, potrivit CNN, s-ar putea să-i fi salvat viața, precum și celelalte două locuri ale tragediei din 11 septembrie, Manhattan și Pentagonul. Ceremoniile vor fi lipsite de discursuri, dar într-un mesaj difuzat de Casa Albă președintele a vorbit despre durerea mereu prezentă a pierderii celor dragi şi a făcut un apel la speranță și unitate.
Joe Biden: Unitatea este cea mai mare forță a noastră. Unitatea nu înseamnă că trebuie să avem același crez, dar trebuie să avem respect și încredere unul în celălalt și în această națiune. Este sarcina care ne stă în față pentru ca încă o dată să conducem nu doar cu exemplul puterii, ci prin puterea exemplului nostru. Şi știu că putem.
Reporter: Presa scrie că unitatea de care Biden are acum nevoie este în lupta cu pandemia. Pe fondul stagnării campaniei de imunizare, președintele democrat și-a anunțat planul de a impune vaccinarea în instituții publice și în companii private cu peste 100 de angajați. Republicanii vorbesc însă despre dictatură și vor să dea în judecată guvernul federal.
"Nu este vorba despre libertate sau despre alegeri personale - a explicat Biden -, este pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur".
Ambasada României la Washington omagiază astăzi trecerea a 20 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Într-un mesaj video dedicat comemorării, ambasadorul României, Andrei Muraru, și diplomații ambasadei aduc un omagiu celor căzuți și eroilor care s-au pus în pericol pentru a salva vieți, într-unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei recente. La Bucureşti, Guvernul României a transmis astăzi că își exprimă întreaga solidaritate cu poporul american, aduce un omagiu memoriei victimelor și transmite familiilor acestora și celor apropiați profunda sa compasiune.
Ieri, preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare omologului său american, Joe Biden, în care subliniază că, după atentatele teroriste, suferința comună s-a transformat în solidaritate și într-un țel comun: combaterea terorismului și consolidarea democrației, drepturilor omului, libertății de exrpimare și statului de drept.
*
Realizator: Radio România Actualități va difuza o ediţie specială consacrată marcării celor 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie astăzi, după știrile de la ora 16:00.