9 mai, semnificaţie triplă pentru români
Ziua independenţei de stat, Ziua Victoriei şi Ziua Europei au fost sărbătorite în toată ţara. Sâmbătă, în Bucureşti, are loc Festivalul Muzicilor de Fanfară, dedicat Zilei Europei
09 Mai 2014, 22:53
Este Ziua independenţei de stat, se împlinesc 137 de ani de la Declaraţia de independenţă faţă de Imperiul otoman, pronunţată de Mihail Kogălniceanu, este Ziua Victoriei, 69 de ani de la momentul în care Germania nazistă a capitulat în cel de-al doilea război mondial şi este Ziua Europei, 64 de ani de la Declaraţia lui Robert Schuman, actul de naştere al Europei unite.
Vineri în capitală, fără prea mult efort, şi cu un pic de imaginaţie, în câteva ore puteai să vizitezi întreaga Europă unită.
Era suficient să urci în metrou şi să cobori în cele 28 de staţii care au purtat numele statelor membre.
Aici fiecare ţară şi-a primit oaspeţii cu ce a crezut că o reprezintă, de la dulciuri tradiţionale franţuzeşti şi un spectacol de cabaret, până la brazi finlandezi, lalele olandeze, fotografii şi desene ceheşti, dansuri greceşti sau muzică irlandeză.
Nimeni nu a pierdut ocazia de a-şi promova fie turismul, fie imaginea, fie diverse produse specifice.
Astăzi e sărbătoarea Europei, o sărbătoare de familie pe care fraţi şi surori o sărbătorim împreună, a punctat reprezentantul Italiei la metroul european din Bucureşti.
Tot în capitală, la Afi palace Cotroceni, a avut loc un concert cu cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.
În perioada 9-15 mai peste 15 mii de cinefili sunt aşteptaţi la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Filmului European ce va avea loc la cinematografele Studio şi Elvira Popescu din Bucureşti.
Iar la Oradea s-a deschis Festivalul European de Fotografie. La Braşov a fost inaugurat astăzi Festivalul Regiunilor Europene, care se va desfăşura în Piaţa Sfatului.
Sunt amenajate standuri unde fiecare ţară participantă îşi va promova tradiţiile şi atracţiile, iar în zona culinară se vor prezenta produse şi preparate internaţionale.
Ceremonii speciale, organizate de MApN
Şi Piaţa Mare din Sibiu a fost gazda unei expoziţii de artă şi a unor concerte susţinute de elevi ai Liceului de Artă din oraş.
La Vaslui, sub titlul Europa Dulce, cetăţenii au fost invitaţi la o conferinţă, la o cafenea publică şi la o expoziţie concurs de produse de cofetărie şi patiserie, specifice statelor membre.
La Alba Iulia cine s-a simţit mai sportiv a putut participa la crosul Europei. Ceremonii speciale au fost organizate şi de Ministerul Apărării.
În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare au avut loc depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei independenţei de stat a României, Zilei Europei şi a victoriei coaliţiei naţiunilor unite în cel de-al doilea război mondial.
Mâine în Bucureşti este aşteptat Festivalul Muzicilor de Fanfară, dedicat Zilei Europei, unde peste 800 de artişti din ţară şi străinătate urmează să defileze într-un marş pe traseul Piaţa Unirii-Piaţa Constituţiei.