85% din veniturile românilor intră în consum şi în achitarea taxelor
În ultimul an a fost consemnată o majorare a puterii de cumpărare a populației.
Articol de Iulian Olescu, 13 Ianuarie 2025, 14:07
Gospodăriile din România au avut, în medie, în trimestru al 3-lea al anului trecut venituri de 8.255 de lei şi cheltuieli de puţin peste 7.000 de lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
Datele statistice mai arată că 85% din venituri au fost pentru cheltuieli, iar cei mai mulţi bani s-au dus pe consum şi achitarea taxelor şi impozitelor.
Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul al 3-lea al anului trecut de aproape 3.300 lei pe o persoană.
Comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, veniturile totale medii lunare au crescut cu peste 13%, în timp ce cheltuielile totale medii lunare s-au majorat cu nouă procente și au reprezentat 85% din total venituri.
Datele confirmă faptul că în ultimul an a fost consemnată o majorare a puterii de cumpărare a populației, spune analistul financiar Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, care explică de ce inflația este percepută a fi mai mare decât arată cifrele statistice.
Adrian Codîrlașu: Vedem o creștere a cheltuielilor mai mare decât inflația. E adevărat, e și o componentă de volum, crescând venitul s-a cumpărat și o cantitate mai mare și, mă rog, ideal ar fi să poată fi separată partea de volum cu partea de creștere a prețului. Dar e posibil ca anumite lucruri care intră în componența cheltuielilor să nu fie prinse în inflaţie și de asta inflația să se simtă de fapt mult mai puternic decât este în realitate. Ca principiu, ponderile s-au menținut relativ similare cu ce s-a întâmplat în perioada anterioară. Salariile ocupă, cum era și de așteptat, cea mai mare pondere a veniturilor, peste 66%. Cheltuieli alimentare ocupă cea mai mare pondere a cheltuielilor. Taxele, în jur de o treime ca și pondere.
În trimestrul al 3-lea din 2024 principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost consumul, respectiv plățile de taxe și impozite, împreună reprezentând 93,5% din total cheltuieli.
La niveluri extrem de scăzute se mențin cheltuielile pentru educație, dar și cele pentru investiții.