85 de ani de la greva minerilor de la Lupeni
Greva minerilor de la Lupeni, din august 1929, a izbucnit pe fondul sărăciei în care trăiau muncitorii din Valea Jiului. Zeci de protestatari și-au pierdut atunci viața.
Articol de Ilie Pintea, 06 August 2014, 09:36
Minerii din Valea Jiului marchează astăzi, o dată cu Ziua Minerului, împlinirea a 85 de ani de la greva minerilor de la Lupeni, soldată cu moartea a zeci de protestatari.
Memoria minerilor decedaţi de atunci şi până în zilele noastre la exploatările de cărbune din Valea Jiului va fi cinstită prin oficierea unor slujbe religioase de pomenire şi depuneri de coroane de flori la Lupeni, Vulcan şi Petroşani.
Ceremonii mai ample vor avea loc la uzina electrică din Lupeni, acolo unde s-a încercat înăbuşirea conflictul din 1929, iar 22 de mineri au murit împuşcaţi pe loc.
Greva minerilor de la Lupeni, din august 1929, a izbucnit pe fondul sărăciei în care trăiau muncitorii din Valea Jiului, aproape 6.000 de persoane fiind implicate în mişcarea de protest.
De numele minei Lupeni este legată şi cea mai amplă mişcare de protest a minerilor din perioada comunistă, aceştia declanşând o grevă de două zile în perioada 1-3 august 1977, care l-a adus pe Nicolae Ceaușescu în Valea Jiului.