80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău
Marţi, pe 8 octombrie, se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău, Radio Basarabia, cunoscut și ca Radio Chișinău.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 07 Octombrie 2019, 10:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Perspective - Realizator: Pavel Ionescu - Marţi, pe 8 octombrie, se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău, Radio Basarabia, cunoscut și ca Radio Chișinău.
Dotat cu cele mai moderne echipamente și studiouri la acea vreme, Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile, până în iunie 1940, când postul a fost preluat de puterea sovietică, urmând ca un an mai târziu să fie aruncat în aer de Armata Roșie, în retragere.
Staţia care emite acum, Radio România Chișinău, continuatorul acestui post, va organiza marţi un eveniment prin care va marca 80 de ani de radiofonie românească în Basarabia. La eveniment va participa și președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin.
Corespondenţă din Chişinău - Reporter: Mariana Vasilache (Radio Chișinău) - Emisiunile experimentale au început în iunie 1939. Radio Basarabia a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie, prin transmiterea Liturghiei de la Catedrala Mitropoliei din Chișinău. Postul avea programe muzicale și informative, iar rolul acestuia a fost unul esenţial în păstrarea valorilor românești.
Lansarea postului la Chișinău a permis dezvoltarea și consolidarea rețelei de radiofonie românească, dar a fost, în același timp, și un răspuns la expansiunea comunismului sovietic și la propaganda bolșevică, difuzată de radioul din Tiraspol.
Radio Basarabia, cunoscut și ca Radio Chișinău, a avut cel mai modern echipament de la acea vreme, având în dotare trei studiouri - unul mare pentru orchestră, coruri și fanfare, unul mediu pentru soliști și tarafuri, și un studio mic pentru conferențiari şi crainici. De asemenea, Radio Chișinău a dispus și de un laborator tehnic. Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. În iunie 1940, postul a fost preluat de puterea sovietică, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, sovieticii au aruncat în aer clădirea postului și antena şi au executat prin mitralieră personalul.
Jurnalisti la Radio Basarabia. Foto: Arhivă SRR.
Radioul românesc a fost un element coagulant al României Mari după Unirea din 1918 prin programele, emisiunile, mesajele pe care le-a transmis, la fel cum, ulterior, a proiectat și asupra Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești influențe românești importante. Radio România a fost recepționat și în Basarabia după anexarea acesteia la URSS. Radio București și Radio Iaşi se auzeau cel mai bine în satele de pe malul Prutului, iar emisiunile "Vorba românească" şi "Cântecul Popular" au contribuit în mare măsură la păstrarea și îmbogățirea limbii române și a culturii naționale dincoace de Prut.
Misiunea postului Radio Basarabia de a promova valorile și cultura românească a fost preluată de Radio Chișinău, la relansarea postului în 2011.