8 martie, între drepturile femeii şi festivităţi oficiale
Potrivit datelor organizaţiilor internaţionale, statele în care 8 martie este sărbătoare oficială, nu sunt, neapărat, şi exemple de respectare a drepturilor femeilor şi de şanse egale în societate.
08 Martie 2011, 11:33
Ziua internaţională a femeii, sărbătorită pe 8 martie, a fost mai întâi expresie a luptei acestora pentru dobândirea unor drepturi.
Potrivit site-ului International Women's day, începând cu anul 2000, Ziua Femeii este o sărbătoare oficială în mai multe republici ex-sovietice precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, dar şi în alte ţări precum Afganistan, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Guinea-Bissau, Eritrea, Laos, Madagascar, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Uganda, Vietnam şi Zambia.
Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi zi oficială, în foste state comuniste precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.
Cu toate că în Afganistan Ziua Femeii este o sărbătoare oficială, femeile nu au foarte multe drepturi în societate.
Astfel, în Afganistan funcţionează o lege care permite bărbaţilor să interzică soţiilor lor să mănânce în cazul în care acestea refuză să respecte dorinţele de natură sexuală ale soţilor lor, informează The Guardian.
Fotografia unei femei afgane, desfigurată pentru că părăsise casa soţului său a căştigat World Press Photo Award 2010. Foto: Reuters. |
Un caz concret al unei femei supuse unui abuze este şi cel a lui Bibi Aisha, o femeie afgană căreia talibanii i-au tăiat nasul şi urechile pentru că a părăsit casa soţului ei, informează AFP. Organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului au prezentat, în repetate rânduri, cazuri asemănătoare în Afganistan.
Femeia a fost salvată de organizaţiile umanitare americane şi apoi a fost operată în Statele Unite.
În Republica Moldova, o altă ţară în care Ziua Femeii este o sărbătoare oficială, traficul de persoane atinge niveluri alarmante.
Potrivit unui raport al Ambasadei SUA de la Chişinău, Republica Moldova este o sursă şi, într-un grad mai mic, o ţară de tranzit şi de destinaţie pentru femeile şi tinerele fete supuse traficului cu fiinţe umane, în special pentru cele silite să practice prostituţia.
Fetele din Republica Moldova sunt silite să practice prostituţia în mai multe ţări vecine, fiind şi o destinaţie a turismului sexual, potrivit raportului.
Tările în care 8 martie nu este sărbătoare oficială
Pe de altă parte, în ţări precum Suedia, unde procentul de femei parlamentar e de 45%, Islanda - 43%, sau Olanda - 41%, Ziua Femeii nu este sărbătoare oficială.
În Danemarca există o lege care instaurează egalitatea între bărbaţi şi femei pentru succesiunea la tron.
În virtutea acestei legi, primul născut al familiei regale, fată sau băiat, va fi primul în ordinea succesiunii, un privilegiu rezervat până acum numai bărbaţilor.
Constituţia stipula până în prezent că, la moartea regelui, tronul revine fiului sau fiicei sale, dar un fiu mai mic avea prioritate faţă de o fiică mai în vârstă.
Astfel, potrivit statisticilor, în ţări în care drepturile omului sunt respectate, femeile fiind la acelaşi nivel cu bărbaţii din punct de vedere al drepturilor, dar şi al respectului în societate, ziua de 8 martie nu este sărbătoare oficială.