78 de ani de existenţă a Protecţiei Civile din România
Protecţia Civilă din România a luat naştere în anul 1933 printr-un Înalt Decret Regal ce aproba Regulamentul Apărării Pasive. Acesta a creat condiţiile de înfiinţare a primelor structuri cu atribuţii de apărare civilă.
Articol de Daniela Vasilescu, 28 Februarie 2011, 16:35
Luni s-au împlinit 78 de ani de existenţă a Protecţiei Civile din România.
Această structură a fost înfiinţată în anul 1933, printr-un Înalt Decret Regal semnat de Regele Carol al II lea, prin care s-a aprobat "Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene", document prin care Apărarea Civilă din România a devenit o armă de sine stătătoare.
Structurile de protecţie civilă şi-au dezvoltat activitatea şi s-au adaptat în funcţie de evenimentele care au apărut şi de riscurile la care am fost supuşi ca teritoriu naţional, cum ar fi cutremurele, incendiile sau inundaţiile.
Această structură s-a dezvoltat încontinuu, iar din anul 2004, în urma unificării cu structurile de pompieri, a apărut Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, structură care are în monitorizare şi gestionare toate riscurile şi funcţionează la nivelul întregii ţări.
Pentru asigurarea protecţiei populaţiei, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară şi activităţi de educare a oamenilor.
Campanie de informare pentru protecţia populaţiei
Cu ocazia aniversării a 78 de ani de existenţă a protecţiei civile în România, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat campania de informare pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale contra inundaţiilor.
Acesta este al treilea proiect al inspectoratului, după cele de informare despre incendii şi cutremure.
În acest sens, au fost editate trei broşuri informative despre prevenţie, comportamentul în timpul inundaţiilor şi modul de acţiune după inundaţii.
Acestea vor fi distribuite prin intermediul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, autorităţilor locale şi unităţilor de învăţământ, grupul ţintă fiind copiii cu vârste între 7 şi 14 ani.
Prin această campanie autorităţile urmăresc conştientizarea populaţiei şi schimbarea mentalităţilor asupra a ceea ce trebuie salvat, în primul rând vieţile omeneşti, lăsând bunurile materiale în seama celor pregătiţi în mod special în acest sens.