74 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă
Se împlinesc 74 de ani de când aproximativ 3.000 de români din Valea Siretului, care au vrut să revină în ţară, au fost ucişi de grănicerii ruşi.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 01 Aprilie 2015, 14:19
Câteva sute de oameni din regiunea Cernăuţi, dar şi din judeţe din nordul României, participă, astăzi, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, din 1 aprilie 1941.
Atunci, câteva mii de români au încercat să treacă din Uniunea Sovietică în România, însă au fost mitraliaţi de grănicerii sovietici.
Despre ceremoniile care au loc, la această oră, la Fântâna Albă - loc aflat acum pe teritoriul Ucrainei.
Atmosferă emoţionantă, la Fântâna Albă, în poiana numită Varniţa, unde, în urmă cu 74 de ani, a avut loc masacrul cunoscut sub numele de Katynul românesc.
Mă aflu în locul unde s-a produs acel masacru şi unde astăzi este construită o troiţă, dar şi o capelă în memoria celor peste 3.000 de români care au dorit cu tot dinadinsul să se întoarcă acasă, în patria mamă.
Este oficiată o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi din locaităţile de o parte şi de alta a graniţei.
Slujbă de comemorare. Foto: Mihaela Buculei.
Vor fi depuse coroane de flori din partea Parlamentului României şi a adminsitraţiilor din Suceava, Botoşani, Iaşi, dar şi a Administrţaiei Regionale din Cernăuţi.
Vor fi rostite alocuţiuni, prin care cei prezenţi bineînţeles că vor readuce în memoria tinerilor prezenţi aici 1 aprilie 1941.
Slujbă de comemorare. Foto: Mihaela Buculei.
Atunci, câteva mii de români, din sate de pe Valea Siretului au dorit să revină în ţară, în urma unui zvon fals prin care se spunea că trecerea în ţară este liberă.
Ca o continuare a momentului de la Fântâna Albă, diseară, la troiţa ridicată la poarta de intrare în Mânăstirea Putna, va fi oficiată o slujbă de pomenire a martirilor de la Fântâna Albă.