70% din populaţie locuieşte în zone de pericol seismic moderat sau ridicat
Primăria Capitalei a început lucrările de consolidare a unei clădiri cu risc seismic ridicat, în cadrul programului care vizează astfel de intervenţii la aproape 150 de imobile.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Martie 2024, 08:23
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Primăria Capitalei a început lucrările de consolidare a unei clădiri cu risc seismic ridicat, în cadrul programului care vizează astfel de intervenţii la aproape 150 de imobile. Procesul însă se desfăşoară greoi. Primarul general a precizat că este în curs un nou proces de evaluare, care s-ar putea încheia la finalul anului viitor, iar în funcţie de rezultate vor fi alocaţi bani, în ordinea priorităţilor, pentru expertize şi, după aceea, pentru consolidare.
Reporter: Nicoleta Turcu - ”În Bucureşti, numărul aşa-numitelor clădiri cu bulină este mare: 390 sunt încadrate în clasa de risc seismic 1 şi aproape 450 - în clasa a 2-a. Pe lângă acestea, alte aproximativ 20.000 de imobile neexpertizate ar putea fi încadrate în clase de risc seismic. Inginerul Matei Sumbasacu de la Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic a vorbit la Radio România Actualităţi despre importanţa respectării normativelor pentru rezistenţa la cutremur în cazul clădirilor noi.
Matei Sumbasacu: ”La fiecare cutremur există echipe de ingineri şi seismologi care se duc acolo, în zonele afectate, şi se uită nu doar la clădirile care au picat, natura ne poate întrece oricând, dar la clădirile care au picat cum nu trebuiau să pice, pentru că toate clădirile construite în zone seismice trebuie construite şi să pice într-un anumit fel.”
Echipajele de urgenţă sunt mult mai bine pregătite să intervină decât în trecut în cazul unui cutremur puternic, dar este în continuare nevoie de exerciţii, de investiţii şi de consolidarea clădirilor cu probleme - spune şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Raed Arafat: ”Sunt multe clădiri, şi nu numai în Bucureşti, care nu sunt consolidate şi sunt cu risc seismic major, şi care pot să fie loc unde să avem victime, decese, răniţi în cazul unui cutremur. Aceste demersuri care s-au făcut recent cresc posibilitatea ca noi să reuşim să prevenim un număr de victime, prin consolidarea sau reconstrucţia clădirilor respective.”
Doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru la nivel naţional, în condiţiile în care aproape 70% din populaţie locuieşte în zone de pericol seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/