70 de ani de la primul pogrom antievreiesc din România
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a comemorat victimele primului pogrom antievreiesc din România, când în urmă cu 70 de ani au murit aproximativ 50 de oameni.
Articol de Bogdan Mihai, 08 Octombrie 2010, 07:46
La Dorohoi, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a comemorat pe 7 octombrie 2010 victimele primului pogrom antievreiesc din România, când în urmă cu 70 de ani au murit aproximativ 50 de oameni.
Situaţia a apărut pe fondul sensibilităţii create de retragerea trupelor româneşti din ţinutul Herţa şi Bucovina de Nord, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, atunci când un ofiţer român a fost ameninţat de un altul sovietic iar un soldat evreu, din armata română, a murit incercând să-şi apere comandantul ameninţat.
Atât ofiţerul român cât şi cel evreu au murit, iar la înmormântarea de la cimitirul evreiesc din Dorohoi a avut loc o izbucnire spontană a antisemitismului cultivat cu insistenţă ani de zile de autorităţi şi unii intelectuali ai vremii.
Manifestările organizate la Dorohoi sunt primele din acest an dedicate Zilei Naţionale a Holocaustului din 9 octombrie.
Acţiunile au început în Piaţa Sinagogilor unde au susţinut alocuţiuni primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, preşedintele F.C.E.R – dr. Aurel Vainer, preşedintele consiliului judeţean Botoşani – Mihai Ţibuleac, reprezentanţi ai Asociaţiei Evreilor Originari din România şi ai comunităţilor evreieşti din ţară.
A urmat un marş comemorativ spre cimitirul evreiesc din Dorohoi, la care au participat supravieţuitori ai pogromului, oficialităţi locale, membri ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Aceştia au participat la ceremonia religioasă oficiată de prim rabinul Sorin Rosen, au aprins lumânări şi au depus coroane de flori la monumentul ridicat în amintirea victimelor din iulie 1940.
Doron Coller la comemorarea victimelor primului pogrom antievreiesc din România. Foto: Angela Verveni.
Manifestările de comemorare a victimelor pogromului antievreiesc de la Dorohoi au cuprins şi sesiunea de comunicări "Începuturile Holocaustului în Romania". Expunerile au făcut referire la comunitatea evreiască din Dorohoi şi evenimentele care au avut loc în urmă cu 70 de ani. Au prezentat istorici şi sociologi din ţară şi din Israel.
Manifestările au cuprins şi acordarea de diplome şi medalii din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Asociaţiei Originarilor din România.
Distincţiile au fost înmânate de Aurel Vainer şi Doron Coller, celor care au contribuit la cunoaşterea istoriei şi păstrarea relaţiilor cu evreii de origine română stabiliţi în Israel. Printre cei premiaţi au fost prof. Ilarion Mandache, Tamara Huber din Austria şi Dorin Alexandrescu – primarul municipiului Dorohoi.