500 de arădeni vor efectua muncă în folosul comunităţii
Curăţenia e principala activitate pe care o pot face, în judeţul Arad, persoanele care au primit, potrivit noului Cod Penal, pedepse neprivative de libertate.
Articol de Ioan Suciu, 04 Aprilie 2014, 14:46
Primarii localitatilor din judetul Arad intind o mana de ajutor persoanelor care au savarsit infractiuni si trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii.
Curăţenia e principala activitate pe care o pot face persoanele care au primit, potrivit noului Cod Penal, pedepse neprivative de libertate.
Noua legislatie penala aduce o schimbare a filozofiei pedepsei si o reorientare a acesteia dinspre dimensiunea celulei spre dimensiune comunitatii.
Astfel, instanta de judecata, tinand cont de persoana, de consimtamantul acesteia si de riscul de pericol social, poate dispune sanctiuni neprivative de libertate, care pot include si obligatia de a presta munca nerenumerata in folosul comunitatii, in urmatoarele cazuri:
- amanarea aplicarii pedepsei (insotita de 30-60 zile de munca in folosul comunitatii)
- suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii (insotita 60-120 de zile in folosul comunitatii)
- inlocuirea pedepsei amenzii cu obligatia de a presta munca in folosul comunitatii (30-40 de zile).
Seful Servicului de Probatiune din Arad Dalina Groza spune ca se asteapta la un numar de 500 de astfel de cazuri.
Furnizoare de beneficii economice imediate,directe si vizibile pentru comunitatea locala, munca nerenumerata aduce beneficii si in plan psihosocial, in sensul ca persoana care a savarsit o infractiune are sansa de a repara prin munca sa, o parte din prejudicial produs societatii, precum si in plan cultural, restabilind echilibrul "infractor-comunitate" ca fundament al procesului de reintegrare sociala.
Primariile judetului Arad sunt interesate de aceste aspecte mai ales ca de munca in sectorul edilitar exista nevoie.